В другий весняний місяць на вірян чекає одне з найбільших церковних свят - Великдень. А за тиждень до Воскресіння Христового святкуватиметься Вербна неділя (Вхід Господній до Єрусалима).

Вербна неділя знаменує початок Великого (Страсного) Тижня - останнього перед святом Великодня. В 2023 році Вербну неділю традиційно відзначають у шосту неділю Великого посту та останню неділю перед Великоднем. Так, у православних українців Вербна неділя припадає на 9 квітня, а у католиків – на 2 квітня.

Виходячи з церкви у Вербну неділю, віряни традиційно несуть в руках декілька освячених гілочок верби.

Повертаючись після служби у церкві, люди били одне одного освяченими вербовим гілками і бажали міцного здоров'я і благополуччя в сім’ї. При цьому виголошували такі словесні формули: "Не я б’ю, — верба б’є: за тиждень Великдень…» або «Будь великий, як верба, а здоровий, як вода, а багатий, як земля!"

Особливо "припадало" дітлахам.

Дотримувалися українці звичаю й бити домашню худобу свяченою вербою.

Зазначимо, що верба здавна вважалася символом весняного пробудження природи, була сильним оберегом, наділялася лікувальними властивостями. Люди були впевнені, що освячена лоза наділена великою духовною силою й допомагає позбутися багатьох хвороб.

Саме тому немовлят купали у воді з вербними бруньками, а хворі люди використовували вербу для лікування. Вербою били по тілу, примовляючи: "Святий Дух, через вербу входь – хворобу відводь. Верба прийде – хворобу віднесе".

Наші пращури також вірили в те, щоб позбутися надовго зубного болю, треба виходячи з церкви з’їсти дев’ять вербних бруньок. А ще в Україні діти їли вербні бруньки, щоб горло не боліло.

До речі, освячену вербу в жодному разі не можна викидати у смітник, до них потрібно ставитися з належною повагою. Адже викидання їх у смітник паплюжить їхнє священне призначення, принижуючи до звичайного предмета, який нам більше не потрібен.

Читайте також:

Просто немає слів: попи московського патріархату побили воїна ЗСУ у церкві

Допоможе петрушка та кріп: як пофарбувати яйця на Великдень, щоб на них з'явилися картинки

АТБ показав, наскільки дешевше можна купити олію, сир, чай та пельмені