Із завтрашнього дня українці зможуть купити низку лікарських препаратів лише за електронним рецептом.

Які препарати стануть недоступними без "папірця" або електронного рецепта з 1 квітня, читайте в нашому матеріалі. Докладніше про це інформує ТСН.

Знеболювальні та жарознижувальні

Ті медичні препарати, в основу яких входить парацетамол та ібупрофен, можна буде купити без проблем. "Анальгін" можна купити без рецепта, але лише одну платівку в 10 штук. Однак популярний в українців "Німесіл" та його аналоги без рецепта купити більше не можна.

Медичні препарати проти кашлю

Найпопулярніші медичні препарати від кашлю, зокрема "Мукалтин", ACC, сиропи на основі амброксолу, екстракту плюща будуть доступні без рецепта. Однак кодеїновмісні препарати, а також ліки на основі сальбутамолу (який найчастіше використовують для інгаляцій), без рецепта не продадуть. Також не можна буде купити найпопулярніший препарат "Беродуал".

Медичні гормональні препарати

Усі без винятку медичні гормональні препарати, а також гормональні протизаплідні засоби, у тому числі "Постінор", яке найбільше ефективно в першу добу після незахищеного статевого акту, без рецепта не реалізовуватимуться.

Рецепт знадобиться навіть на деякі мазі та креми, що містять гормони, зокрема на "Момедерм". "Феністіл" все ще буде у вільному доступі.

Медичні препарати проти алергії

Більшість популярних антигістамінних медичних препаратів залишається у вільному доступі: "Діазолін", "Лоратадін", "Супрастин" і т. д. Проте "Супрастин" в ампулах - без рецепта купити не можна.

Популярний "Дексаметазон", який алергіки часто мають у запасі для екстрених випадків, також можна буде придбати лише за рецептом, оскільки це гормональний препарат.

Медичні препарати проти гіпертонії та серцево-судинних захворювань

У цій категорії все сумніше, ніж у решті. Всі популярні засоби для зниження тиску: "Каптоприл", "Каптопрес", "Бісопролол" - будуть продавати виключно за рецептом. Навіть сечогінні препарати "Фуросемід" та "Діакарб", які також використовують гіпертоніки, лише за рецептом.

А ось "серцеві" краплі "Корвалол" і "Валокордін" без рецепта можна придбати тільки в маленьких флакончиках, на баночки по 50 мл вже потрібно рецепт. Купити без рецепта не можна і етиловий спирт – на 100 г флакончик потрібен рецепт.

"Магнікор" або "Кардіомагніл" можна купити в невеликому обсязі, а ось на упаковку в 100 таблеток буде потрібно рецепт.

Читайте також: