Стало відомо, що з 1 квітня 2023 року в Україні набирає чинності закон, який визначає загальні принципи роботи платіжних систем.

Йдеться про Закон №2888, який вносить зміни до Податкового кодексу щодо особливості сплати податків і зборів електронними грошима, обмежень при здійсненні таких операцій.

Про це повідомляє Державна податкова служба.

Так, з 1 квітня 2023 року українці зможуть сплачувати податки та збори у готівковій чи безготівковій формі, у тому числі за допомогою електронних та цифрових грошей. Звісно, ​​крім випадків, передбачених Митним кодексом.

"Закон передбачає загальний порядок виконання платіжних операцій, встановлює винятковий перелік платіжних послуг та порядок їх надання. А також загальні принципи функціонування платіжних систем, випуску та використання електронних та цифрових грошей", – йдеться у повідомленні.

Щоправда, для платників податків, які використовують електронні гроші, визначено низку обмежень. Забороняється за допомогою електронних грошей сплачувати єдиний внесок та поповнювати єдиний рахунок.

Єдиний внесок сплачується з відкритого банку, у небанківського постачальника платіжних послуг чи єдиний рахунок.

Фізичні особи - підприємці та самозайняті особи, які не мають рахунку, відкритого в банку, у небанківського постачальника платіжних послуг або не використовують єдиний рахунок, сплачують внесок шляхом внесення готівки через банки, небанківських надавачів платіжних послуг або відділення зв'язку.

Фізичні особи - підприємці та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, зобов'язані повідомляти про свій статус банкам, іншим фінансовим установам, небанківським надавачам платіжних послуг, емітентам електронних грошей, у яких вони відкривають рахунки/електронні гаманці.

За порушення цієї норми передбачено штраф у розмірі 680 гривень за кожний випадок сповіщення.

Небанківські надачі платіжних послуг, емітенти електронних грошей зобов'язані подати до податкового повідомлення про відкриття рахунків/електронних гаманців платників податків, які не закриті на день набрання чинності Законом № 2888.

Такі повідомлення мають бути подані протягом одного місяця з дня припинення або скасування воєнного стану на території України.

Представники платіжних послуг, еквайри, емітенти електронних грошей також нестимуть відповідальність за порушення строку зарахування податків до бюджетів або державних цільових фондів.

Читайте також:

Сім'ї, де є діти, отримають допомогу у розмірі 7 тисяч. Що потрібно знати

Путіну розповіли, чим виявився "волохатий стовпчик", якого він так злякався

Українцям хочуть підняти зарплати: буде три етапи. Що потрібно знати