Крассула, товстянка або грошове дерево – одна з найрозповсюдженіших рослин на підвіконнях українців. Кажуть, якщо закопати монетки в землю, де росте товстянка, то фінансове становище родини обов'язково покращиться. А ще всі квітникарі знають, що грошове дерево не вимагає особливого догляду, за що його і люблять.

Довідка:

  • Товстянка (красула) - це рослина, що відноситься до роду сукулентів. Листя у неї розташоване попарно і повернене один до одного на 90 градусів.

Товстянку вважають багатофункціональним деревом: вона і для грошей, і для здоров'я, і для щастя. Що саме приємно, за рослиною просто і легко доглядати, однак буває і так, що грошове дерево в'яне й втрачає листя.

Зазначимо, що домашня товстянка любить світло, тому її бажано тримати на сонячних підвіконнях. При цьому її потрібно час від часу повертати різними сторонами до сонця. А ще важливо слідкувати, щоб листочки грошового дерева не торкалися до скла, інакше воно може отримати опік.

Важливо!

  • Якщо грошове дерево отримало сонячний опік, то спочатку на листі з'являються світлі цятки, а з часом листя забарвлюється в відтінки червоного і коричневого кольору. Крім того, за короткий час рослина починає "рідшати".

Разом з тим треба знати, що надлишок солей та мінералів також може призвести до того, що грошове дерево почне скидати листя, а от при нестачі - змінювати колір. Так, при нестачі фосфору - воно темніє, а жовте листя свідчить про нестачу калію.

Надмірний полив товстянка також не оцінить. В літку рослину слід підливати 4 рази на місяць, весною 2 рази на місяць, а взимку – лише раз. Якщо вологи рослина отримуватиме забагато, то вона почне "плакати", тобто на поверхні листя з'являться краплі води.

До речі, є дуже багато народних прикмет з приводу зовнішнього вигляду крассули.

Чим пишніша рослина, тим більше фінансового успіху буде у господарів. Особливу силу має подароване грошове дерево.

Якщо починаються проблеми з зовнішнім виглядом рослини, це поганий знак. Почало опадати листя - до неприємностей й скандалів.

З'явився сріблястий відтінок на зелені - готуйтеся до фінансових проблем.

Вода виступає на поверхні стебла чи листя — до початку "чорної смуги" у житті.

За феншуєм, товстянку радять ставити на південному сході (у фінансовому секторі) у гарному горщику. В ідеалі він має бути золотого чи зеленого кольору. А щоб збільшити потік грошової енергії, рослину слід розташувати недалеко від комп'ютера, ноутбука чи телевізора.

Читайте також:

Орхідея пишно цвістиме: що не люблять ці квітки. Помилки, які багато хто повторює

Орхідея засохла: названі головні помилки, які погрожують вашу квітку

Квіти будуть великими і пишними: кілька секретів догляду за орхідеями. Багато хто цього не знав

Як дізнатися, чи жива ваша орхідея, чи вона вже більше ніколи не зацвіте