Ні для кого не секрет, що за минулий рік реальні доходи населення України впали на 25% — це офіційні дані Держстату. Саме тому, українцям довелось відмовитись від багатох продуктів, які раніше були присутні в раціоні, не кажучи вже про інші побутові потреби. Але, здається, на цьому ціни зупинятись не збираються.

Так, стало відомо, що в Україні вже найближчим часом можуть змінитися ціни на низку популярних продуктів харчування. Правда, підживлювати ажіотажем перед Великоднем зростання цін точно ніхто не буде, але подорожчання у межах 10%, скоріш за все, варто чекати.

Наприклад, у коментарі OBOZREVATEL аналітик Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки Павло Мартишев зазначив, що однозначно підвищаться ціни на огірки, помідори, свинину та молочну продукцію. Разом з тим експерт прогнозує подешевшання курятини, яєць, борошна, хліба та гречки.

"Ціни на огірки й помідори ростуть, оскільки є проблема з тепличними господарствами. Дуже висока ціна газу, електроенергії – це все дає ефект підвищення собівартості. Ще є одна проблема. В Херсонській області дуже багато вирощувалося овочів, особливо в районі Нової Каховки, там де ще зараз русня. Сезон овочів починається вже скоро. З іншого боку, є капуста, картопля, на яку ціни особливо не підвищуються, тому що в нас цього багато", – сказав експерт.

При цьому більшість продуктів продовжать зростати в ціні, оскільки в країні продовольча інфляція. При цьому можуть здешевшати курятина і яйця, оскільки відбувається відновлення поголів'я.

"Свинина дорожчатиме, бо дорогі корми. Тим більше в нас буде мало фуражних культур цього року, мало кукурудзи, якою ми кормемо свиней. Знов-таки, овочі, м'ясна група і молочка будуть дорожчати, а не будуть підвищуватися в ціні – борошно, хліб та гречка", – каже Мартишев.

Разом з тим, у телемарафоні "Єдині новини" виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин заявив, що "карколомного росту цін" на продукти харчування не буде, оскільки у людей немає грошей, щоб забезпечити такий ріст цін.

"Дорогі дорожчати не будуть. Дешевий продукт — побачимо невеликий ріст. Цього року не буде карколомного росту перед святами. По-перше, немає дефіциту. По-друге, доходи в населення впали", — зазначив економіст.

Зазначимо, згідно очікувань Уряду, у 2023 році інфляція має уповільнитись до 22,5%. Водночас для такого прогнозу критично важливими факторами є тривалість та інтенсивність війни.

За інформацією Нацбанку, у лютому 2023 року тривало сповільнення споживчої інфляції у річному вимірі до 24,9% з 26,0% у січні. Як зазначає регулятор, фактичні темпи зростання цін були нижчими за прогноз внаслідок більшої, ніж припускалося, пропозиції продовольства та пального, а також кращої ситуації в енергетиці. Інфляцію також стримувало поліпшення інфляційних очікувань та сприятлива ситуація в готівковому сегменті валютного ринку.

Читайте також:

Людей попередили: у Києві змінюється графік роботи громадського транспорту

Секрет досвідчених господинь: навіщо в пральну машинку кладуть звичайний поліетиленовий пакет

Запечена риба під морквяно-сирною шубою: незвичайний рецепт для всієї родини