Ні для кого не секрет, що за рік повномасштабного вторгнення Росія завдала по Україні майже 5 тис. ракетних і 3,5 тис. авіаційних ударів. При цьому більшість з них завдали руйнувань енергетиці, тому українці були змушені навчитись жити без світла аж до півдоби. Після того, як 25 днів Україна змогла жити без стабілізаційних графіків, знову стало відомо про обмеження.

Так, 24 березня міністр енергетики України Герман Галущенко звернувся із заявою до українців.

Він заявив, що генерація електроенергії в Україні повністю забезпечує потреби споживачів у всій країні, однак у Житомирській області можливі обмеження електропостачання через ремонт мережної інфраструктури.

"На Житомирщині можливі обмеження електропостачання через ремонт мережної інфраструктури. Після нічної атаки дронами відновили електропостачання понад 2 тис. абонентів у Дніпропетровській області. Також загоєли близько 5,5 тис. споживачів у Донецькій області", – наголосив Галущенко.

За його словами, наразі працюють усі види електростанцій і виробництва електроенергії достатньо для покриття споживання. Крім того, протягом доби зберігається активна робота гідроелектростанцій, а інколи навіть зростає, покриваючи пікові години споживання в енергосистемі. Також триває незначний імпорт електроенергії.

Згідно з графіками, що оперативно були опубліковані на сайті "Житомиробленерго", 24 березня найбільша ймовірність відключення у споживачів 1 та 2 сектора. На сайті обленерго розміщено пошуковий механізм, де користувачі можуть точно дізнатись в якому вони секторі та черзі відключення.

До слова, активне відновлення української енергосистеми від наслідків російських обстрілів відбуватиметься з червня – очікується, що тоді почнуть надходити найнеобхідніші елементи обладнання. Причому, це оптимістичний прогноз.

У той же час, незважаючи на профіцит потужності в системі 1,5-2 ГВт, ризик аварійних відключень зберігатиметься, адже лінії, крім іншого, "відремонтовані на коліні".

Читайте також:

Звичної доплати не буде: пенсіонерів попередили щодо виплат

Кара небесна: у Росії знову потужна пожежа. Люди налякані, дим до неба. Відео

Київстар відключив послугу, якою користувалися багато українців

Не пропустіть: українці зможуть отримати до 7 тисяч матеріальної допомоги