За розрахунками Мінфіну, які озвучила заступник міністра Світлана Воробей на засіданні податкового комітету 13 вересня 2022 року, в Україні близько 8,4 млн га землі обробляється нелегально (загалом в Україні 42,7 млн ​​га с/г землі, з якої 31,1 млн га перебуває у приватній власності).

Підприємці, які використовують ці ділянки для вирощування продукції, продають її за готівку, ними розплачуються з працівниками та орендодавцями. Як підсумок, заявляла Воробей, бюджети недоотримують щонайменше 10 млрд грн на рік.

Так і виник "податок на город". Про нього нагадує Державна податкова служби України.

Податок на город з'явився внаслідок ухвалення так званого "ресурсного" законопроекту № 5600. Мінімальне податкове зобов'язання доведеться щороку платити тим фермерам, які нині сплачують з одного гектара менше ніж 1100 грн податків. При цьому площа ділянки, з якої береться податковий збір, має бути не менше ніж 50 соток.

Законом встановлено мінімальну ціну податку за город. Вона становитиме 5% від нормативної оцінки землі. У середньому в Україні це 1500 гривень. Платити податок потрібно раз на рік – незалежно від того, чи має власник дохід від цієї землі чи ні. Тим, хто орендує землю без офіційного оформлення, також доведеться заплатити свої ділянки.

Від податку звільняються лише дачники, які працюють на невеликих присадибних ділянках (до 50 соток), та аграрії, які офіційно сплачують податки за проданий урожай.

Читайте також:

Церковне свято 19 березня: що не можна робити цього дня, щоб не викликати лиха

Майже Porsche: як міг виглядати "горбатий" Запорожець у 2023 році. Фото

Безкоштовне встановлення "розумних" лічильників: як дізнатися, якщо ваш будинок у списку адрес