Стало відомо, що в ніч на 9 лютого 2024 року безпілотники Служби безпеки України вдарили по двох нафтопереробних заводах у Краснодарському краї Росії: Ільському та Афіпському. Ці заводи згідно з звичаями війни, - цілком законні цілі, оскільки не тільки працюють на оборонку та забезпечують паливом російські війська, а й важливі для економіки РФ.

Що стосується атаки по Ільському НПЗ, то там сталася велика пожежа, внаслідок чого було вражено встановлення первинної переробки потужністю 3,6 млн. тонн на рік. За словами очевидців, до цього вони чули звуки, схожі на звук прольоту БПЛА, а також сирени повітряної тривоги та вибухи.

Момент вибуху на Ільському НПЗ у Краснодарському краї влучив у відео.

За даними МНС, повністю пожежу, яка почалася близько 2:00, загасили о 04:08.

"Без неї ворог не зможе виробляти дизпаливо для військових потреб. Ціна такої – $50 млн", - заявили у СБУ.

За інформацією ЄДДС Сіверського району, близько 2 години ночі 9 лютого сталася пожежа на території Ільського НПЗ. До 3-ї години ночі відкрите горіння було оперативно ліквідовано службами заводу. Постраждалих немає.

Наслідки влучення по Афіпському заводу ще уточнюються. Відомо поки що безпілотник упав на територію нафтобази в районі 4 ранку 9 лютого.

Довідка:

  • У 2023 році було затверджено план модернізації виробничих потужностей Афіпського НПЗ на суму понад 170 млрд рублів до 2026 року, щоб зробити об'єкт найбільшим інвестиційним проектом для нафтопереробної промисловості Росії. Очікувалося, що внаслідок оновлення обсяг переробки нафти на Афіпському НПЗ перевищить 9 млн. тонн на рік.

Цікаво, що обидва об’єкти знаходяться на відставні близько 20 км один від одного. Як пишуть місцеві пабліки, росіяни навіть змушені були піднімати в небо літаки, але це не допомогло.

Ще один безпілотник у цей час упав на територію нафтобази в селищі Сталевий Кінь Орловської області. Після падіння дрон вибухнув. Попередньо пошкоджень та постраждалих немає.

До речі, у Міноборони РФ заявили, що вночі їх ППО знищило 19 дронів над Курською, Брянською, Орловською областями, Кубаню, а також акваторією Чорного моря.

Читайте також:

Лукашенко до чогось готується: він уже підписав указ, який дозволяє військовим стріляти у мирних жителів

Цього ще не вистачало: Шольц попередив Україну про серйозні проблеми на фронті

Скільки військові отримуватимуть за найм житла: названі важливі суми

Повна недовіра до Путіна: найвідоміший російський олігарх відмовився від російського громадянства