За словами міністра закордонних справ Латвії Кріш'яніса Каріньша, Латвія відновила обов'язкову військову службу для чоловіків певної вікової групи як стримуючий чинник проти потенційної російської агресії в Європі.

Про це пише "rbc".

Обов'язкова послуга, яка набула чинності на початку січня, поширюється на всіх громадян чоловічої статі віком від 18 до 27 років, у тому числі тих, хто проживає за кордоном.

Цей крок спрямований на зміцнення обороноздатності Латвії у відповідь на побоювання щодо російської агресії, особливо у світлі дворічної річниці вторгнення Росії до України.

"Ми знову представили проект. Ми використовуємо це, щоб збільшити розмір нашого активного та готового резерву", - заявив міністр закордонних справ Крішяніс Каріньш

Він наголосив на необхідності підвищення оборонної готовності Латвії. Тим, хто відмовиться служити, можуть загрожувати штрафи або тюремне ув'язнення, за деякими винятками для осіб із проблемами зі здоров'ям, батьків-одинаків та осіб із подвійним громадянством, які вже служили за кордоном.

"Ті, хто відмовляється служити, можуть бути оштрафовані або поміщені до в'язниці, хоча застосовуватимуться деякі винятки, зокрема для людей з проблемами зі здоров'ям, батьків-одинаків і тих, хто має подвійне громадянство і вже служив за кордоном", - йдеться у матеріал.

Каріньш підкреслив, що посилення оборони посилає Росії сигнал про те, що Латвія та її європейські союзники добре підготовлені, даючи зрозуміти, що будь-яке просування до Європи буде неможливим для російських військових.

"Ми повинні бути в такому стані готовності, щоб російські генерали та російські політичні класи ясно бачили, що рух до Європи неможливий", - сказав він.

Хоча він не бачить безпосередньої військової загрози для будь-якого члена НАТО, Каріньш наголосив на важливості підготовки і підкреслив, що дії Латвії не викликані страхом.

"Уявіть собі позитивний результат української війни - всю українську територію буде звільнено і війна закінчиться. Але того дня Росія все ще залишається загрозою", - сказав Каріньш.

Призовники у Латвії отримуватимуть щомісячну зарплату до 300 євро та розміщуватимуться в армійських казармах. Вони пройдуть навчання, набудуть необхідних навичок і будуть повністю екіпіровані для бою.

Країна прагне мати боєздатні сили чисельністю 61 000 осіб, що включають чинні війська та резервні підрозділи, що відповідає її зусиллям щодо зміцнення оборонного потенціалу.

Крім того, в НАТО готуються до можливих ескалацій.

Читайте також:

Не пропустіть цей важливий момент: що потрібно терміново зробити з орхідеєю, якщо почало сохнути листя

І для застілля, і на вихідні: рецепт рулетиків з оселедця з сиром та оливками

У Росії вже погрожують завдати потужного удару по Польщі: хочуть потрапити по аеропорту