Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив про зміну оборонного та військового партнерства країни, наголосивши на необхідності диверсифікації за межами Росії через неодноразові невдачі Москви.

Про це пише «zn»

Пашинян запропонував Вірменії вивчити тісніші зв'язки зі Сполученими Штатами, Францією, Індією та Грузією, сигналізуючи про перегляд своєї традиційної залежності від Росії як основного союзника. Ця заява прозвучала на тлі дискусій щодо реформування збройних сил Вірменії.

"Ми повинні зрозуміти, з ким ми справді можемо підтримувати військово-технічні та оборонні відносини", - сказав Пашинян, коли його запитали про реформування збройних сил Вірменії.

Пашинян визнав, що ситуація змінилася, назвавши як об'єктивні, і суб'єктивні причини переоцінки. Раніше оборонні відносини Вірменії були з Росією, частку яких припадало 95-97% партнерських відносин.

Однак прем'єр-міністр підкреслив, що така опора на Москву неможлива, що призводить до необхідності вивчення альтернативних військово-технічних та оборонних альянсів.

"Раніше 95-97% наших оборонних відносин були з Російською Федерацією. Наразі цього не може бути як з об'єктивних, так і з суб'єктивних причин", - додав він.

Вірменія історично вважала Росію за ключового союзника, але сумніви Пашиняна в основах цього партнерства загострили відносини з Кремлем. Минулого року він натякнув на можливість виходу з Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ), висловивши стурбованість щодо здатності Росії виконати свої союзницькі зобов'язання, особливо у контексті ситуації в Карабаху.

Пашинян підкреслив, що Вірменія ставитиме в основу національні інтереси, вказуючи на відхід від беззаперечної відданості російським військовим базам на своїй території.

Геополітична динаміка, що розвивається, і заклик Пашиняна до диверсифікації підкреслюють стратегічну переоцінку Вірменії і пошук нових партнерських відносин для забезпечення її захисту і безпеки перед мінливими регіональними обставинами.

Читайте також:

Держава розщедрилася: скільки тепер отримуватимуть пенсіонери

Чи може чоловік отримати відстрочку від мобілізації, якщо його дружина слугує

Його захочеться з'їсти відразу весь: рецепт татарського салату з яловичиною та картоплею