Стало відомо, що угорський прем'єр Віктор Орбан в інтерв'ю французькому виданню Le Point заявив, що минулої суботи Будапешт направив до Брюсселя компромісний варіант угоди щодо розблокування фінансування ЄС для України обсягом €50 євро.

За словами Орбана, компроміс полягає в тому, що фінансування Україні виділятиметься за умови, "якщо ви гарантуєте, що щороку ми вирішуватимемо, чи продовжуватимемо надсилати ці гроші чи ні". Тобто, по суті, це означає можливість для Угорщини щорічно блокувати допомогу.

Орбан зазначив, що це щорічне твердження також має відбуватися одноголосно всіма членами ЄС.

Пряма мова Орбана : "На жаль, ця позиція розуміється чи інтерпретується деякими країнами як засіб щорічного шантажу... Наша позиція полягає в тому, що йдеться не про шантаж вето, а про відновлення та збереження єдності Європейського Союзу".

Що передувало :

  • Минулої п'ятниці чиновник ЄС заявив, що переговори про схвалення чотирирічної програми фінансової допомоги Україні у розмірі 50 мільярдів євро ускладнюються, оскільки Угорщина не виявляє гнучкості напередодні саміту 1 лютого.
  • У той же час політичний директор прем'єра Угорщини Балаж Орбан заявив, що Брюссель шантажує Будапешт, незважаючи на запропонований компроміс, який дозволить Євросоюзу профінансувати пакет допомоги Україні на 50 млрд євро.

Читайте також:

Про Орбана знову витерли ноги: у ЄС знайшли варіант обійти вето Угорщини щодо України

От і догрався: Орбану вже жирно натякнули на вихід Угорщини із Євросоюзу

Орбан готовий "розморозитись": на що готовий друг Путіна, щоб підтримати Україну. Названа умова

Несподіваний поворот: Орбан, котрий так любить Путіна, заявив, що Угорщина відмовляється від російського палива.