30 січня, відзначається церковне свято, відоме як Трисвятий або Собор Трьох Святителів, на згадку про Василя Великого Кесарійського, Григорія Богослова Назіанзіна та Іоанна Златоуста.

Ця традиція сягає 9 століття, коли виникли суперечки про значення цих трьох святих. Для примирення було вирішено, що вони однаково важливі, що спричинило встановлення свята Трьох Святителів. Перше зареєстроване святкування цього свята датується 1076 роком.

30 січня дотримуються деякі традиції та практики, у тому числі уникнення негативних емоцій, таких як гнів, ревнощі або наклеп. Заохочується вирішення сварок, а такі заняття, як прядіння, в'язання та вишивання, зазвичай уникаються.

Народні прикмети, пов'язані з цим днем, включають спостереження за поведінкою вовків (виття може вказувати на похолодання), змінами погоди та діями тварин, такими як лежання коней або прихід зайців до саду.

Цей день, відомий як «Події», передбачає відвідування церкви, піднесення молитов трьом святим та збори за святковою трапезою із сім'єю. Настелити нову скатертину та поставити на неї ікону – частину святкових приготувань.

Читайте також:

Секрет, про який навіть у селі не розповідають: як треба поливати огірки, щоб вони були солодкими та хрусткими.

Російська техніка перетворюється на попіл: як українські захисники випалюють окупантів за допомогою дронів. Відео

Їх продавали на кожному вокзалі: рецепт справжніх та соковитих кримських чебуреків.

Хоч би ніхто не позаздрив: названо три знаки Зодіаку, на яких чекає великий успіх наприкінці місяця.