Вартість трун у Росії зросла до рекордного рівня на тлі війни проти України. За 2022-2023 роки середня ціна виготовлення труни в країні зросла на 22,2%.

Про це пише «obozrevatel»

З урахуванням високої смертності у 2021 році через пандемію сукупне зростання досягло 36,6%. Повідомляється, що це трирічне зростання є найвищим за останні 13 років. Росстат, Федеральна служба державної статистики Росії, зазначає, що порівнянне зростання на 40% востаннє було зафіксовано у 2008-2010 роках.

"В результаті накопичене за останні три роки зростання стало рекордним за минулі 13 років. Порівняний стрибок цін - на 40% - офіційна статистика фіксувала останній раз у 2008-10 рр.", - повідомляють росЗМІ.

Зростання цін на труни в перший рік війни склало 15,82%, за ним були ще 5,55% у 2023 році. Копання могил також стало дорожчим: минулого року повідомлялося про збільшення на 11,25%. За два роки війни копати могили стало дорожчим на 20,6%.

"За два роки війни копання могил стало дорожчим на 20,6%", - розповіли аналітики.

Олена Андрєєва, виконавчий директор Спілки похоронних організацій та крематоріїв, пов'язує зростання цін зі збільшенням вартості основних матеріалів, таких як дерево та метал.

Крім того, підприємства, які займаються ритуальними послугами, стикаються з вищими податками, що сприяє загальному збільшенню витрат.

"Є збільшення вартості, тому що інфляція, бізнес сплачує податки", – сказала вона.

Незважаючи на більш високу вартість, у Росії, як і раніше, існує попит на труни, у тому числі елітні.

У деяких випадках муніципальні підприємства навіть закуповують елітні труни з розкішними деталями, такими як хрести Версаче, ліжка, фрезерування.

"Ця лінійка виробів ґрунтується на досвіді надання послуг. І сформованого попиту", – сказав він.

Мер одного міста обґрунтував такі закупівлі тим, що пропозиція різноманітних трун спрямована на надання вибору тим, хто потребує ритуальних послуг, а лінійка продуктів заснована на попиті і досвіді надання послуг, що сформувався.

Читайте також:

Ціни на картоплю не перестають дивувати: скільки зараз вона коштує і на що чекати

Ось уже справді насолода: рецепт ніжної сирної запіканки з бананом та хурмою

Українців попередили про потужні магнітні бурі: давитиме голову аж три дні