Фонд національного добробуту РФ, який раніше називався Стабілізаційний фонд, створювався, щоб зменшити залежність російської економіки від цін на сировину. Ось тільки війна вимагає дуже багато грошей і цей фонд для Путіна став якоюсь "заначкою", щоб мати можливість тероризувати український народ.

Якщо вірити аналітикам видання Forbes, Росія щодня на війну з Україною витрачає близько $300 млн (тобто в кілька разів більше, ніж Україна на війну з РФ). Цифри дуже приблизні, адже непрозорість бюджету РФ (частина статей бюджету засекречена) не дозволяє підрахувати всі витрати, пов'язані з війною та протистоянням із Заходом.

Росія за роки війни витратила майже половину ліквідних активів Фонду національного добробуту (ФНБ), пише Bloomberg із посиланням на дані російського Мінфіну. У січні 2022 року їх було 8900000000000 рублів, на кінець 2023 року - 5 трлн рублів.

Загальні активи знизилися на 12%, до 12 трлн. Але ця цифра стає менш релевантною у міру того, як все більше коштів ФНБ йде в неліквід - акції держкомпаній (4,6 трлн рублів) і інфраструктурні облігації (1,4 трлн рублів). "Резервами на чорний день можна вважати тільки ліквідні інвестиції, решти вже немає", - сказала економіст Oxford Economics Тетяна Орлова.

За розрахунками Bloomberg Economics, ліквідності ФНБ, що залишилася (з якої Мінфін покриває дефіцит бюджету) вистачить на рік-два при ціні нафти Urals нижче $50 за барель. Цього року порогом, у якому триває виснаження ФНБ, буде нафта нижче за $73. Торік середня ціна російського нафтового експорту становила $63.

Читайте також:

Росіяни вже в паніці готуються до найгіршого: довкола Санкт-Петербурга розставляють комплекси С-300. Відео

У Білому домі вже попередили: для України наступні кілька місяців будуть критичними