За даними «Нової газети.Європа», з початку повномасштабного вторгнення в Україну Росію залишили щонайменше 2500 вчених. Для оцінки масштабів «відпливу мозку» використовувалися різні методи, такі як зміни в соціальних мережах, списки співробітників вузів та публікаційна активність.

За різними оцінками, кількість учених, які розірвали зв'язки з Росією, варіюється від кількох сотень до тисяч.

Про це пише «pravda»

За скромними оцінками, це число становить 2500 вчених, які залишили Росію після 24 лютого після вторгнення в Україну. У листопаді Міносвіти Росії запросило в інститутів РАН списки співробітників, що у міжнародних наукових заходах.

«Майже одразу після початку повномасштабної війни Росію почали залишати провідні вчені. Є різні способи оцінити масштаби "відпливу мозку" - по зміні локації у соціальних мережах, спискам співробітників вишів до та після початку війни або за публікаційною активністю.

Залежно від методу виходять різні оцінки - від кількох сотень до тисяч вчених, які розірвали зв'язки з Росією», - йдеться в повідомленні.

У різних публікаціях і дослідженнях наводиться різна кількість учених, що поїхали: від кількох сотень до тисяч. Наприклад, видання «Проект» виявило 28 видатних учених та викладачів, які залишили Росію, а аналіз колишнього співробітника ВШЕ оцінив втрати приблизно у 30% із 855 відомих за межами Росії співробітників з публікаціями у міжнародних журналах.

Інше дослідження нарахувало 270 вчених, що звільнилися, на основі списків співробітників до і після війни на веб-сайтах університетів. Якщо в критерії входить не тільки зміна місця роботи, а й звільнення з російської організації, додавання в профіль нової країни без вказівки місця роботи або видалення записів про працевлаштування в Росії, то кількість вчених, які залишили країну, буде величезною, і в 2022-2023 роках до цієї категорії потрапить близько 900 осіб.

Читайте також:

Все станеться несподівано: хто з українців залишиться без дачних ділянок та городів

Слюсарі знову модні: кому в Києві готові платити дуже непогані зарплати. Повний перелік вакансій

Спробувавши один раз, ви в нього закохаєтеся: рецепт турецького салату з помідорами, хлібом, оливками та цибулею