В даний час спостерігається посилення зусиль російського лідера Володимира Путіна щодо створення інформаційної бази, яка, на думку аналітиків Інституту вивчення війни в США (ISW), може стати основою для можливих агресивних дій щодо кількох країн.

Дослідники вважають, що такі кроки спрямовані на ослаблення НАТО, представляючи певні країни як потенційні загрози для Росії.

У своїх заявах Путін наголосив, що країни Балтії, зокрема Латвія, нібито проганяють російськомовне населення. Він стверджує, що такі дії безпосередньо впливають на безпеку Росії. Цей аспект став частиною ширше спрямованої кампанії, спрямованої формування негативного образу країн Балтії у власних очах російської громадськості та світової спільноти.

Слід зазначити, що у звіті ISW немає однозначного висновку про неминучість чи ймовірність нападу з боку Росії на країни Балтії.

Проте, аналітики застерігають від того, що Путін може створювати інформаційні передумови для майбутніх агресивних дій. У цьому контексті використання аргументу про "захист співвітчизників" може бути приводом для реалізації агресивних планів щодо сусідніх країн.

Такий підхід створює потенційно небезпечне оточення та наголошує на важливості уважного моніторингу подій у регіоні.

Читайте також: