Громадяни України, у кого з'явилися ознаки COVID-19, грипу чи ГРВІ, тепер мають змогу отримати лікарняний лист на п'ять календарних днів віддалено під час воєнного стану. Така практика введена ще під час пандемії та дозволяє лікарю видавати тимчасовий медичний висновок пацієнту без необхідності особистого відвідування.

Докладніше про те, як оформити лікарняний на 5 днів без походу до лікаря, інформує Обозреватель, посилаючись на Міністерство охорони здоров'я.

Однак, якщо потрібно продовжити видачу лікарняного листа на понад п'ять календарних днів, пацієнт повинен обов'язково з'явитися на особистий прийом до лікаря.

Якщо пацієнт виявить симптоми COVID-19, грипу або ГРВІ, він може отримати консультацію лікаря віддалено, використовуючи телефон, інтернет-телефонію або телемедичний зв'язок. Спираючись на інформацію, отриману під час спілкування та опитування пацієнта, лікар може видати тимчасовий медичний висновок про непрацездатність.

Крім цього, лікар може виписати електронний рецепт призначення лікування. Варто зазначити, що тепер перший електронний рецепт можна отримати без обов'язкового особистого візиту до лікаря. Міністерство охорони здоров'я вносить зміни, спрямовані на спрощення взаємодії пацієнтів із медичними працівниками та мінімізацію самолікування.

Читайте також:

Ціни на оренду квартир: у якому місті найвигідніше винаймати житло

У Путіна почалися проблеми: одразу 20 ракет не змогли потрапити за цілями в Україні

Не натягніть лихо в будинок: що потрібно зробити з освяченою водою, яка залишилася з минулого року