Сьогодні, 14 січня, у православному календарі відзначається день пам'яті рівноапостольної Ніни, просвітительки Грузії. Вона народилася в Каппадокії у сім'ї благочестивих християн. У віці 20 років Ніна разом із батьками вирушила до Єрусалиму, де її вихованням зайнялася праведна Ніанфора.

Детальніше про день 14 січня, його історію, прикмети та заборони читайте в нашому матеріалі.

Якось уві сні Ніні з'явилася Богородиця і наказала відправитися до Грузії, щоб обернути її мешканців у християнство. Досягши Грузії, Ніна почала проповідувати Євангеліє. Незабаром до неї приєдналися інші дівчата, і було засновано монастир.

Ніна зробила безліч чудес, які сприяли наверненню язичників у християнство. Вона зцілила хворих, вигнала бісів, воскресила мертвих. Завдяки її проповідям християнство стало державною релігією Грузії.

Заборони та традиції 14 січня

Цього дня, 14 січня, існує низка заборон та традицій. Не можна 14 січня бажати комусь зла, сваритися та злословити. Не рекомендується стригти волосся, оскільки це може призвести до невдач. Також небажано 14 січня виходити з дому до світанку.

Народні прикмети 14 січня

Наші пращури вірили, що цього дня, 14 січня, можна передбачити погоду на найближче майбутнє. Якщо навколо місяця видно коло з туману 14 січня, то слід очікувати завірюхи. Якщо птахи 14 січня літають низько над землею, то чекай на опади. Якщо вранці почути співи птахів, то незабаром буде відлига. Вночі 14 січня добре видимі зірки та місяць віщують похолодання. Хмарне небо говорить про те, що морози ще затримаються. Іній на деревах 14 січня означає, що скоро потеплішає.

Читайте також:

Ціни на оренду квартир: у якому місті найвигідніше знімати житло

У Путіна почалися проблеми: одразу 20 ракет не змогли потрапити за цілями в Україні

Не натягніть лихо в будинок: що потрібно зробити з освяченою водою, яка залишилася з минулого року