Британська розвідка наголосила на тривожній тенденції, коли Російська Федерація все частіше розглядає війну в Україні в контексті Другої світової війни.

Про це повідомляє «zn»

Це спостереження доповнюється оголошенням у Росії наприкінці 2023 про відродження радянської контррозвідувальної організації «Смерш». За даними розвідки Міноборони Великобританії, зображення оперативників із нашивками з написом «Смерш» з'явилися у відкритих джерелах у січні 2024 року.

Термін «Смерш» походить від російського словосполучення «смерть шпигунам». Початкова організація «Смерш» була започаткована радянським диктатором Йосипом Сталіним і існувала з 1941 по 1946 рік, під час Другої світової війни.

На Заході про нього стало відомо завдяки вигаданому персонажу Джеймсу Бонду у романах Яна Флемінга.

«Незрозуміло, чи вказує нова назва на якісь суттєво нові можливості чи роль російської контррозвідки чи просто ребрендинг. Однак це ще один приклад того, як російська влада свідомо представляє російсько-українську війну в дусі Другої світової війни та їх сильний фокус на нібито проникненні зовнішніх загроз у країну», - зазначають у британській розвідці.

Представники британської розвідки висловлюють невпевненість щодо того, чи означає повторне введення назви «Смерш» суттєву зміну можливостей та ролей російської контррозвідки, чи це просто спроба ребрендингу.

Проте вони підкреслюють, що цей розвиток подій є ще одним прикладом свідомого оформлення російсько-української війни на кшталт Другої світової війни. Російська влада, схоже, зосередилася на тому, щоб подати конфлікт як відповідь на передбачувані зовнішні загрози.

Історично "Смерш" - контррозвідувальний підрозділ Народного комісаріату оборони СРСР, що діяв з квітня 1943 по березень 1946 року. Його основними завданнями були охорона тилу Червоної Армії, боротьба з дезертирством, контррозвідувальна та диверсійна діяльність.

Однак методи «Смершу» відрізнялися жорстокістю та безжальним підходом до виконання поставлених завдань, які часто пов'язані з терором проти військовослужбовців та цивільного населення у сфері їх інтересів.

Читайте також:

Даремно ви їх купуєте в магазині: рецепт домашніх цукерок "Корівка", які захочеться їсти щодня

Відомий футболіст "Динамо" розповів, чому вирішив не повертатися в Україну: обстріл став надто небезпечним

Доведеться сидіти без світла та без обігрівачів: українцям почнуть відключати електрику за борги