Усі знають, що 1991 року Японія визнала незалежність України та встановила міждержавні відносини. Ось тільки за багато років Японія не мала бажання інвестувати в українську економіку, а її підприємства практично не були представлені на українському ринку. Багато змінила війна українців за свою незалежність від російської диктатури.

Так, у грудні 2023 року уряд Японії заради України вніс поправки до закону про експорт оборонної продукції, які дозволять передавати деякі види озброєння за кордон. Таким чином, тепер японські ракети мають заповнити запаси США для посилення протиповітряної оборони України.

Крім того, Японія підтримала Формулу миру президента Володимира Зеленського. Про це 7 січня 2024 року повідомив прем'єр-міністр Денис Шмігаль за підсумками зустрічі з міністерством закордонних справ Японії Йоко Каміковою, яка вранці 7 січня прибула до Києва.< /span>

"Японці чудово усвідомлюють, що таке Росія. Розуміють, які саме від них виходять ризики та погрози. І незважаючи на той землетрус, який у них нещодавно стався, вони все одно вирішили підтримати Україну. Я не думав, що офіційний Токіо займатиме таку проактивну позицію. Це демонструє, що Японія зміцнюватиметься на геополітичній карті світу", - заявив за підсумком візиту Йоко Камікової політолог Ігор Чаленко.

До речі, Японія вирішила внести $37 мільйонів до трастового фонду НАТО на системи виявлення безпілотних літальних апаратів в Україні.

А ще Йоко Камікава повідомила на спільній прес-конференції з главою МЗС України Дмитром Кулебою, що Японія надіслала п'ять мобільних газотурбінних генераторів та сім трансформаторів , щоб допомогти українцям пережити сувору зиму.

Нагадаємо, 19 лютого Токіо пройде японсько-українська конференція сприяння економічному відновленню України. Зокрема візит Камікава Йоко спрямований на з'ясування конкретних потреб у підтримці відновлення та реконструкції в Україні.

Також стало відомо, що японські компанії планують створити нову галузь промисловості в Україні. Там збираються передати технології виробництва поновлюваної енергії з біопалива та відповідне обладнання.

Читайте також:

Путін вже не в змозі захистити росіян: підлітки пробираються на бойові аеродроми і палять останні винищувачі

Запухле обличчя та подвійні підбори: у мережі показали хворого Путіна на різдвяній службі у церкві

Церковне свято 8 січня: у цей день краще не виходити з дому після заходу сонця

Відомий футболіст "Динамо" розповів, чому вирішив не повертатися в Україну: обстріл став надто небезпечним