Страйк польських перевізників, що триває, суттєво впливає на ціни та якість фруктів та овочів в Україні. Лариса Гук, експерт із сільського господарства інформаційно-аналітичного центру "АГРО ПЕРСПЕКТИВА", у своїй статті "Блокада західного кордону вдарила за цінами на продукти харчування" висвітлює наслідки блокади.

Про це повідомляє «zn»

Фрукти та овочі дорожчають через збої, викликані страйком польських перевізників.

Якість імпортованих товарів погіршилася: у торгових залах виставлені повідомлення про заморожені та напівгнили мандарини. Розбіжності як спостерігаються в продукції, що надходить із Польщі, Болгарії та Румунії.

У великих магазинах у мегаполісах спостерігається скорочення кількості споживачів, що призводить до зусиль з пожвавлення торгівлі у вигляді рекламних акцій. Середній чек не зростає.

«Однак якість імпорту подекуди жахлива. Ящики з перемерзлими й інколи напівгнилими мандаринами височіють у торгових залах супермаркетів або на базарах. Дивно, але якісна продукція також зустрічається.

Ароматні цитрусові прибувають морем, а потім уже машинами з Польщі, Болгарії, Румунії прямують до мешканців українських міст та сіл. Постійні трабли на кордоні починаючи з осені 2022-го завершилися очікувано: перекосами вітчизняного продовольчого ринку», - пише автор.

Мандарини коштують від 50 до 100 гривень за кілограм, із варіаціями залежно від походження (іспанські мандарини коштують дорожче). Ближче до лінії фронту ціни мають тенденцію до зростання.

Хоча обсяги імпорту бананів аналогічні до рівнів 2022 року, витрати збільшилися. Замість витратити $140 млн на 183 млн цитрусових, Україна імпортувала 202 тис. тонн на $206 млн.

Ціни на різні овочі вагаються - баклажани 150 грн/кг, кабачки 140 грн/кг, солодкий перець від 150 до 200+ грн, салат айсберг 189 грн/кг, броколі 230 грн/кг.

Пекінська капуста відносно доступна за ціною 20–23 грн/кг, молода капуста – 30 грн, білокачанна – 12 грн/кг.

Перебої на кордоні, спричинені страйком, призвели до перекосів на внутрішньому продовольчому ринку, що вплинуло як на вартість, так і на якість товарів, що імпортуються.

Читайте також:

Метод двох тижнів: що потрібно зробити, щоб орхідея шикарно цвіла цілий рік

Фортуна буде не на вашому боці: чотири знаки Зодіаку, які зіткнуться з проблемами у січні

Доведеться віддати собаці: названі страви, в які в жодному разі не можна класти лавровий лист