Експерти попереджають, що пташиний грип поширюється у найвіддаленіших куточках нашої планети.

Все більше нещасть припадає на частку білих ведмедів, до вже наявних бід останніх років, і тепер до їх списку додається пташиний грип. Про це повідомляє видання Futurism.

Офіційні джерела з Аляски підтверджують, що один білий ведмідь помер від високопатогенного вірусу грипу птахів (ВГП), безпосередньо від його штаму, який отримав назву EA H5N1. Минулого року головним чином було відомо про смерть від небезпечного вірусу серед птахів, таких як білоголовий орлан, а також було відзначено одну випадкову жертву — руду лисицю.

Проте офіційне підтвердження смерті білого ведмедя на Алясці наголошує, що вірус пташиного грипу вже дістався найвіддаленіших регіонів нашої планети. Це також вказує на те, що навіть великі ссавці, на зразок білих ведмедів, схильні до ризику зараження цим вірусом.

Ветеринар штату Аляска Боб Герлах заявив, що це перший випадок смерті білого ведмедя від пташиного грипу. За його словами, білий ведмідь, якому загрожує вимиранням, можливо, поглинув зараженого птаха.

Він зазначає, що якщо птах помер від пташиного грипу, а його тіло було заморожене через низькі температури, вірус міг зберігатися в ньому протягом певного часу.

За останні три роки пандемія пташиного грипу викликала занепокоєння у всьому світі, збігаючись із початком пандемії COVID-19. Попри те, що цей грип не отримав такого широкого висвітлення у ЗМІ, як ковід, його вплив був серйозним: скорочення популяції птахів у дикій природі, вплив на деяких ссавців, включаючи лисиць та котів.

Також надходили повідомлення про смерті від пташиного грипу у невеликої кількості людей, які тісно контактували із зараженими птахами. Проте ризик передачі вірусу людині залишається низьким.

Читайте також:

Рятуватимете тварину у ветеринара: які різдвяні рослини токсичні для котів і собак

Такого ще не було: еколог розповіла, як після підриву Каховської ГЕС почнуть зникати тварини, птахи та комахи

Все людство під загрозою: вчені оголосили початок шостого масового вимирання на Землі