Генетична схильність є основною причиною раку лише у 10% випадків. Однак у деяких людей генетичні фактори можуть практично гарантувати розвиток раку, особливо якщо розглядати певні мутації.

Про це пишуть "Новини 24".

В Асоціації проти раку наголосили, що існують певні види раку, які найчастіше пов'язані із генетичними змінами. На цей час вченим відомо безліч генетичних варіацій, які збільшують ризик раку. Наприклад, ризик розвитку раку шлунка у звичайної людини мінімальний, але за наявності певної генетичної мутації може досягати 70%. Це без урахування інших ризикових факторів.

За оцінками експертів, генетичні чинники визначають приблизно 5-10% всіх випадків раку. Рак сімейного типу найчастіше виявляється у людей молодого віку, до 40 років. Взаємозв'язок раку з генетикою в дітей віком набагато рідше.

Серед ракових захворювань, пов'язаних із генетичною схильністю, виділяють дві основні категорії: рак репродуктивних органів (наприклад, молочної залози, яєчників, яєчок) та рак травної системи (кишківника, підшлункової залози).

Є уявлення, що генетично обумовлений рак розвивається незалежно з інших чинників. Проте більшість учених стверджує, що шкідливі звички, екологічна обставина, харчування та рівень фізичної активності також впливають на ризик розвитку раку.

Нині доступні генетичні тести, які визначають наявність ризикових мутацій. Рекомендується проводити такі тести тим, у кого два або ближчі родичі зіткнулися з раковими захворюваннями.

Читайте також:

Їх робили для Греції: як виглядав ЗАЗ "Таврія" з мотором від Volkswagen

Як назавжди позбутися молі вдома: спробуйте ці народні засоби

"Портал у потойбічний світ": біля Єрусалиму в печері знайшли загадковий засіб зв'язку з душами померлих