Після закінчення низки новорічних свят багато хто замислюється про необхідність "розвантаження" організму і вдаються до використання моно-дієт або "голодних днів". Не менш популярні також різноманітні дієти-чистки та так зване лікувальне голодування. Але чи варто так чинити і як це безпечно?

Про це розповіла дієтолог Сніжана Ворошилова в Instagram.

Ситуації, коли постає питання про "розвантаження", можуть бути різними, але найчастіше про неї згадують:

  1. Коли святкові дні розтяглися в часі, залишили по собі кілька зайвих кілограмів.

  2. Коли людина тривалий час уникала надмірних обмежень перед святами, створюючи ефект стиснутої пружини. Однак після свят, коли "пружина" було відпущено, спостерігається надмірне споживання їжі.

Обидва випадки, за словами Ворошилової, є класичною схемою переїдання, за якою слідує набір ваги і прагнення позбутися його. Однак причини цього можуть бути різними. Це також нагадує про розлад харчової поведінки.

Дієтолог підкреслила, що "голодні дні" призводять до втрати води, а не ваги. І неможливо втратити кілограм ваги за день.

Як повернутися до форми:

  1. Якщо передувала пізня вечеря, можливо, ви не відчуєте бажання снідати з ранку. Замість того, щоб насильно щось їсти, дочекайтеся моменту, коли з'явиться справжній голод. Ваш організм краще знає, коли йому потрібна їжа.

  2. Основним завданням є повернення до звичайних рутин та звичок. Це включає фізичну активність, нормальний сон, здорове харчування і достатнє вживання води.

  3. Якщо у святкові дні було надлишок м'яса, можна провести вегетаріанські дні. Якщо їли багато солодкого – просто відмовтеся від нього на пару днів.

  4. Розумний дефіцит енергії в раціоні, наприклад легка вечеря протягом тижня при збереженні звичайного режиму харчування протягом дня, може бути корисним.

Читайте також:

Дієтологи нам брехали, що це шкідливо: що можна з'їсти на ніч без негативного впливу на здоров'я

Вона є на кожній кухні і ми їй користуємося: названо найнебезпечніший для здоров'я посуд

Є в будь-якому магазині: названі продукти, які корисні для "залізного" чоловічого здоров'я