Людський мозок є високоорганізованим та вразливим органом, якому необхідне постійне надходження крові, багатої на кисень. Попри те, що він становить лише 2% від загальної маси тіла, мозок використовує близько 20% кисню, яке надходить із кров'ю, що перекачується серцем.

Про це пише Live Science.

Недолік кисню може призвести до відмирання клітин мозку, включаючи нейрони, які відповідальні за передачу сигналів та наші думки та почуття. На те, скільки часу мозок може обходитися без кисню, відповіді немає, але відомо, що йому потрібний значний запас кисню для підтримки потрібного балансу електролітів та мінералів, необхідних проведень електричних імпульсів у нервовій системі.

Порушення кровопостачання призводить до дисбалансу електролітів, що заважає передачі сигналів між нейронами. Це відбувається через нестачу кисню, що призводить до порушення роботи "помп" у мембранах нейронів, викликаючи швидке накопичення води та натрію, та наступний набряк нейронів. Точні механізми цього процесу досі залишаються маловивченими.

Час, який потрібний для незворотного пошкодження та смерті від кисневого голодування, залежить від кількох факторів, таких як ступінь втрати кисню та тривалість кисневого голодування. Наприклад, при інсульті кровопостачання мозку може бути частково порушено, але при зупинці серця воно буде повністю відсутнє.

Всупереч тому, що інсульт не обов'язково негайно призводить до загибелі клітин мозку, тривалість нестачі кисню є важливою для ступеня пошкоджень.

За словами фахівців, 5 хвилин кисневого голодування можуть призвести до коми, судом та загибелі нейронів. Однак при своєчасному та правильному лікуванні більшість людей можуть відновити значну частину функцій мозку. За повної відсутності кисню мозку потрібно лише кілька хвилин у тому, щоб він повністю помер.

Важливою роллю також відіграє загальне здоров'я людини, її хронічні захворювання та спосіб життя, такі як куріння, рівень холестерину та кров'яний тиск, що впливають на швидкість розвитку ушкоджень мозку.

Читайте також:

І вітаміни не знадобляться: продукти, які додадуть вам енергії

Не дарма його називають напоєм довголіття: як правильно заварити шипшину, щоб зберегти всі вітаміни

Дуже корисно і незвичайно: рецепт вітамінного салату з сиром, виноградом та м'яким сиром