Хоча немає одного конкретного продукту або двох чарівних інгредієнтів, які могли б забезпечити всемогутній імунітет, поживні речовини та інші сполуки, що містяться у вашому щоденному раціоні, впливають на ваше здоров'я та імунітет.

Про це пише WebMD.

Продукти, що містять важливі вітаміни, відіграють важливу роль у роботі імунної системи.

Вітамін C, присутній у таких продуктах, як полуниця, солодкий перець, броколі та цитрусові, покращує функції клітин імунітету, включаючи фагоцити – ті, що поглинають потенційно шкідливі частки.

Вітамін A підтримує здоров'я тканин порожнини рота, кишківника та дихальних шляхів. Виявляється в солодкому картоплі, шпинаті, моркві та дині. Важливо споживати ці продукти, а не приймати вітамінні добавки, оскільки компоненти у їжі взаємодіють, забезпечуючи найкращий захист.

Білок відіграє ключову роль

Дефіцит білка може послабити імунну систему. Продукти, багаті на білок, містять амінокислоти, необхідні для синтезу білків, включаючи антитіла. Продукти тваринного походження, такі як яловичина та свинина, також містять цинк - мінерал, який організм використовує для вироблення Т-клітин.

Введення ферментованих продуктів

Це продукти, які природно містять бактерії і корисні для "мікробіома" - трильйонів бактерій у кишківнику, які грають роль роботі імунітету. Ферментовані продукти, такі як йогурт, кефір, квашена капуста, місо та кімчі, допомагають корисним бактеріям рости в кишківнику, надаючи менше простору для шкідливих бактерій.

Вводьте спеції

Спеції, такі як часник, імбир, орегано і кориця, мають антимікробні та протизапальні властивості, а також антиоксиданти, що сприяють захисту клітин. Додавання цих інгредієнтів до харчових продуктів не тільки покращує їх смак, а й збагачує корисними речовинами.

Читайте також:

Так робили наші бабусі, а врожаю заздрили все: як зробити добрива для городу зі старого хліба

Французький лайфхак: як правильно зберігати хліб, щоб він не псувався тижнями

Розлітаються прям як насіння: рецепт домашніх хлібних паличок з томатним соусом, сиром та зеленню