Буває, люди поділяються на шанувальників чаю та кави, переконуючи один одного в тому, що їхній вибраний напій кращий. Проте вчені вже знають відповідь на цю суперечку.

Про це йдеться у статті Real Simple.

Багато хто починає свій день з ароматного напою: або чорної кави, або чаю. І обидва напої можуть принести організму користь, і про те, яку саме розповіла дієтолог Крісті Дель Коро.

Обидва напої корисні для здоров'я при вживанні в помірних кількостях. Однак цінність кожного напою залежить від таких факторів, як спосіб приготування, споживана кількість та умови вирощування рослин.

Кава насамперед. Дослідження показали, що вживання кави може знизити запалення та підтримати здоров'я серця та кишківника. Кава також асоціюється зі зниженням ризику серцевих захворювань та діабету.

З іншого боку, вживання чаю у вашому раціоні може зменшити ризик серцево-судинних захворювань та раку. Попри те, що ні чай, ні кава не містять клітковини, їх можна вживати разом з клітковиною, вживаючи їх разом з їжею, багатою клітковиною, наприклад, з фруктами або цілозерновими хлібцями.

Вміст кофеїну у напоях

Кофеїн присутній як у чаї, так і в каві, однак у різному дозуванні. Звичайна порція кави містить приблизно 95 мг кофеїну, тоді як чорний чай пропонує близько 50 мг цієї речовини. Зелений чай містить найменшу кількість кофеїну – лише близько 30 мг.

Ефект на увагу

Кофеїн у чаї та каві може покращити когнітивні функції. Тим не менш, чай також містить теанін, який може знижувати рівень стресу. Якщо ви маєте виконати складне завдання або новий проект, чашка чаю може бути відмінним вибором, дозволяючи отримати енергетичний заряд без надлишку кофеїну.

"Зелений чай багатий на антиоксиданти, такі як поліфеноли, які можуть знижувати ризик серцево-судинних захворювань та деяких форм раку", — зазначила Мюльштейн.

Вплив на енергетику

Кава має високий вміст кофеїну, що може швидко підняти рівень енергії. Однак надмірне вживання кави може викликати тривожність, безсоння та прискорені серцеві скорочення. Якщо ви вживаєте каву, рекомендується робити це без додавання насолод і ароматизаторів, щоб уникнути негативного впливу цукру.

Читайте також:

Від яких продуктів потрібно відмовитись після 50 років, щоб продовжити життя: список

Доведеться викликати "швидку": названі дев'ять продуктів, які в жодному разі не можна розігрівати

Не доводьте до біди: названі продукти, від яких ваша дитина товстітиме на очах