27 років тому в Росії відбулася остання на сьогоднішній день смертна кара за скоєння злочину: серійного вбивця Сергія Головкіна було розстріляно 2 серпня 1996 р. за жорстоке вбивство і наругу над 11 хлопчиками. І з 1997 року смертну кару в Росії заборонено застосовувати відповідно до Віденської конвенції, яка наказує державі, яка підписала договір, поводитися відповідно до договору до його ратифікації. Більше того, у 2009 р. КС визнав неможливість призначення страти навіть після запровадження суду присяжних у Чечні. Ось тільки, схоже, голова Чечні Рамзан Кадиров хоче повернутися до цієї практики всупереч законодавству та ще й у витонченій формі.

Так, голова Чечні Рамзан Кадиров допустив убивства родичів людей, які розшукуються за злочини. Таку заяву він зробив на передноворічній нараді з командирами та начальниками підрозділів МВС та Росгвардії у Чечні.

"Будь-який, хто порушує громадський порядок або торкнувся рукою співробітника міліції, гостя республіки. Якщо ми його не знайдемо, ми не шукатимемо його, ми знайдемо його домашніх. У нас завжди було: і в наших батьків, якщо не знаходили винуватця, оголошували помсту братові, батькові. Ми помстимось їм за їхнього родича. Вони вбивають людину, потім кажуть: "Я відмовляюся від цього родича". Він не відмовиться від нього, поки ми не пристрелимо одного з його родичів”, – заявив голова Чечні.

Запис наради Кадиров опублікував у своєму телеграм-каналі.

У підписі до відео говориться, що він "закликав співробітників [правоохоронних органів] припиняти будь-які прояви порушення порядку".

"Будь-яка спроба зробити посягання на життя людини позначиться в тому числі на родичах винного. Близькі родичі мають знати, чим займається представник їхньої родини, і нести за нього відповідальність, чому нас віками навчають чеченські адати», — йдеться у повідомленні.

У той же час опозиційний чеченській владі телеграм-канал 1ADAT звернув увагу, що Кадиров, говорячи чеченською мовою, висловився за вбивство родичів тих, хто скоїв вбивство, а не просто за покарання.

"Як прийнято споконвіку, якщо хтось із родичів завинив і злочинця не можуть знайти, то вбивали його брата, його батька. Тому ми вкрай швидко свою кровну помсту відшкодуємо”, - перевів канал заяву Кадирова.

До речі, це не єдині за останні місяці заклики Кадирова до позасудових розправ. Так, наприклад, у жовтні він закликав співробітників силових структур "стріляти в лоба людям", які їм не підкоряться. Державні ЗМІ, які цитували цей вислів, стверджували, що йшлося про учасників "несанкціонованих заворушень".

Читайте також:

Прийде віддати відразу 18% від того, що прийшло вам на картку: до чого готують українців

Такого ще не було: з України не дозволили виїхати навіть багатодітному батькові. Вимагають дозвіл ТЦК

Ось вони точно ніколи не підводять: німці назвали найнадійніші автомобілі року, що минає.