Сьогодні сканування QR-кодів, здається, стало невід'ємною частиною нашого повсякденного життя. Однак, насправді, ця проста дія стає все більш небезпечною, оскільки шахраї та кіберзлочинці активно використовують QR-коди для атак на безпеку та крадіжки конфіденційних даних і навіть грошей користувачів.

Про це пише Styler від РБК-Україна.

Згідно з інформацією, отриманою із джерел Cybernews, SpeedGuide та TechNewsWorld, QR-коди стали інструментом для фішингових атак. На їхньому тлі Федеральна торгова комісія США попереджає про ризики, пов'язані зі скануванням шахрайських QR-кодів, включаючи передачу особистої інформації третім особам, втрату контролю над пристроєм або навіть переказ грошей злочинцям.

Експерти, такі як Керн Сміт із Zimperium, наголошують, що ми стикаємося з різким зростанням спрямованих атак на мобільні пристрої, в основному у формі фішингу через QR-коди. Цей метод атаки стає все популярнішим, оскільки більшість існуючих систем безпеки не адаптовані для ефективного сканування QR-кодів.

Шахрайські QR-коди можуть зустрітися всюди, від паркоматів та фейкових квитків для паркування до соціальних мереж, електронних листів та текстових повідомлень. Зловмисники вправно маскують їх під офіційні посилання, підштовхуючи користувачів до розкриття своїх особистих даних або навіть фінансових операцій.

Щоб захистити себе, експерти рекомендують використовувати лише довірені зчитувачі QR-кодів, не завантажувати підозрілі програми, уважно стежити за джерелом QR-коду та перевіряти цілі платежів через QR-сканування. Також варто бути обережними, надаючи особисту інформацію третім особам або додаткам.

На додаток до застережень, рекомендується встановити ліцензійне антивірусне програмне забезпечення з функцією сканування QR-кодів. Такий підхід допоможе зміцнити оборону від потенційних кіберзагроз та зберегти особисті дані у безпеці.

Читайте також:

ЗМІ опублікували гучне розслідування: Жданов, Пушкаренко та Курилко – одеські аферисти опинилися у справі

Як не залишитися без грошей: названо 6 хитрощів, які відразу видають аферистів

Українців розводять на гроші за допомогою таксі: розкрито нову схему аферистів