Якщо вам важко заснути ввечері через сонливість, можливо, ви вживали продукти, що заважають гарному відпочинку. Щоб уникнути подібних ситуацій важливо знати, які продукти слід вживати перед сном.

Про це повідомляє "Eat this, no that".

Їжа, яку ви їсте увечері, має значний вплив на якість сну. Деякі продукти можуть порушувати рівень цукру в крові, стимулювати нервову систему та погіршувати травлення. Сара Гароне, фахівець із дієтології, поділилася списком таких продуктів.

Картопля фрі. Картопля фрі містить багато жиру і може негативно впливати на травлення, викликаючи дискомфорт, особливо, якщо вжито в пізній час. Це ускладнює засинання.

Червоний перець чилі. Гострий перець може негативно вплинути на сон. Це спричинено капсаїцином, який за певних обставин посилює кислотний рефлюкс.

Цитрусові фрукти. Апельсини, грейпфрути, лимони, мандарини та лайми багаті на вітамін С і клітковину, але їх вживання перед сном може викликати кислотний рефлюкс.

Цукерки. Вживання солодощів перед сном призводить до різкого сплеску рівня цукру в крові, що негативно позначається на якості сну.

Алкоголь. Попри те, що алкоголь сприяє розслабленню, він порушує цикл сну, роблячи його менш якісним. Тому, якщо вам потрібний якісний сон, намагайтеся уникати згаданих продуктів перед сном.

Як швидко заснути?

Якщо вам важко заснути, ось кілька методів, які можуть допомогти:

1. Створіть комфортні умови для сну, такі як темна, прохолодна та тиха кімната.

2. Практикуйте розслаблюючі техніки, такі як глибокий подих, прогресивна м'язова релаксація або йога.

3. Уникайте вживання кофеїну чи алкоголю перед сном.

4. Спробуйте випити тепле молоко чи чай із заспокійливими травами, такими як меліса чи лаванда.

5. Використовуйте розслаблюючі звуки, як шум водоспаду, природні звуки або медитаційну музику.

6. Постарайтеся встановити регулярний режим сну, прокидаючись і лягаючи спати одночасно і щодня.

7. Спробуйте читати книгу чи слухати спокійну музику перед сном.

8. Поговоріть із фахівцем, якщо у вас постійні проблеми зі сном, щоб з'ясувати можливі причини та отримати рекомендації.

Важливо пам'ятати, що кожна людина унікальна, тому може знадобитися певний час, щоб знайти метод, який допоможе вам засинати швидше.

Читайте також: