У пошуках "вічного життя та молодості" вчені продовжують дослідження, але визнають, що основна частина тривалості життя залежить від способу життя та харчування, і лише 25% визначено генетикою. Доцент кафедри епідеміології Університету Дікіна Хасан Валлі виділяє ключові звички, які можуть суттєво покращити здоров'я та продовжити життя.

Про це пише Science Alert.

Рослинна їжа: Перевага рослинної дієти з високим вмістом овочів, фруктів, цільнозернових продуктів, бобів, горіхів та насіння пов'язана зі зниженням ризику серцевих захворювань та раку. Фахівець рекомендує помірне вживання м'яса та уникнення оброблених продуктів, цукру та солі.

Здорова вага: Досягнення та підтримання здорової ваги є важливим, оскільки ожиріння збільшує ризик різних захворювань, включаючи хвороби серця, діабет, рак та інші. Надмірна вага впливає на фізичне та психологічне здоров'я, викликаючи запалення, гормональні порушення та інші проблеми.

Фізична активність: Регулярні фізичні вправи допомагають запобігти хронічним захворюванням, знижують стрес, покращують психічне здоров'я, а також сприяють поліпшенню загального фізичного стану. Ефективні тренування сприяють нормалізації глюкози, зниженню тиску, покращенню кровотоку та функцій серця.

Відмова від куріння: Відмова від куріння та вейпінгу є обов'язковим елементом здорового способу життя. Куріння впливає всі органи, пов'язані з ризиком різних захворювань і скорочує тривалість життя.

Соціальні зв'язки: Духовне та психологічне здоров'я також відіграють важливу роль. Соціальна ізоляція може підвищити ризик ранньої смерті, викликати хвороби серця, інсульт, депресію та тривогу. Фахівець наголошує на важливості підтримки соціальних зв'язків для загального благополуччя.

Немає універсальної дієти, і кожна людина може підібрати свій шлях до здоров'я. Однак середземноморська дієта вважається однією з найбільш вивчених та здорових. Вона включає різноманітні рослинні продукти, рибу, оливкову олію і цільнозернові продукти. Дотримання наведених правил може стати основою для здорового та багаторічного способу життя.

Читайте також:

Солодкий еліксир довголіття: чим корисний мед для людей похилого віку

Секрет довголіття: чому регулярність сну знижує ризик смерті

Секрети довголіття: 100-річний дієтолог поділився порадами для здоров'я та енергії