З 1 січня 2024 року встановлено новий мінімальний розмір добровільного пенсійного внеску – 1562 гривні.

Ця сума розраховується як 22% від мінімальної заробітної плати, яка з початку року зросла до 7100 гривень.

Для того, щоб у січні 2024 року до вашого страхового стажу було зараховано повний місяць, необхідно сплатити добровільних внесків на суму не менше 1562 гривень. Якщо сума буде меншою, то місяць буде зарахований пропорційно до сплачених коштів.

Можливість добровільно сплачувати пенсійні внески надано як для працюючих громадян, які є платниками обов'язкових внесків, так і для непрацюючих осіб.

При цьому добровільні внески можна робити як на свою користь, так і на користь третіх осіб. Умовою є наявність інформації про людину, за яку перераховуватимуться кошти, у реєстрі застрахованих осіб Пенсійного фонду. При цьому особа не має отримувати пенсію.

Для здійснення добровільних відрахувань необхідно укласти відповідний договір із Пенсійним фондом України.

Це можна зробити в електронному вигляді на веб-порталі ПФУ із використанням електронного цифрового підпису або систем електронної ідентифікації громадян.

Періодичність та конкретні суми добровільних внесків визначаються платником самостійно залежно від його потреб та фінансових можливостей.

Однак, для зарахування повного місяця страхового стажу загальна сума платежів за місяць повинна досягати встановленого мінімального розміру добровільного внеску. У стаж внески зараховуються за місяць, у якому кошти фактично надійшли з цього приводу ПФУ.

Читайте також: