В Україні поточний сценарій відображає надлишок електроенергії через зниження споживання. Очікується, що цей надлишок дозволить запобігти будь-яким відключенням електроенергії протягом як мінімум тижня.

Однак ризик періодичних зупинок до весни існує, особливо у разі аварійного ремонту атомної енергоблоку або різкого падіння температури.

Про це пише «obozrevatel»

Своєю думкою щодо цього в інтерв'ю Громадському радіо поділився Володимир Омельченко, директор енергетичних програм Центру Разумкова.

Він підкреслив, що будь-які потенційні зупинки матимуть тимчасовий, а не постійний характер, якщо ситуація погіршиться.

"Якщо це і буде, то це буде не завжди, а якийсь невеликий проміжок часу", – прокоментував він можливість планових відключень при погіршенні ситуації.

В даний час енергосистема демонструє профіцит, викликаний зниженням споживання у вихідні дні та загальною м'якою зимою, що спостерігається в Україні.

Примітно, що регіони, розташовані поблизу лінії фронту, стикаються з постійними проблемами у своїй енергетичній інфраструктурі через війну.

Експерт попереджає, що якщо температура опуститься нижче за 7-8 градусів, може виникнути дефіцит електроенергії по всій країні. У такому сценарії заплановані відключення на кілька годин можуть бути реалізовані в час пік, наприклад, з п'яти до восьмої вечора.

Проте Омельченко визнає можливість взагалі уникнути відключень у зимовий період.

Примітно, що незважаючи на початкові прогнози планових відключень електроенергії через брак потужностей та потенційних атак Росії на початку опалювального сезону, станом на 1 січня 2024 року в Україні не було жодних відключень електроенергії.

Читайте також:

А тепер готуйтеся: як із 1 січня зміниться декларація про доходи. Що потрібно знати

Якщо Новий рік не задався: що робити при харчовому отруєнні – поради лікаря

Позбавтеся тяжкості в шлунку і налагодіть травлення: як відновити організм після свят