У грудні 2023 року думка українців про майбутнє своєї країни в Європейському союзі почала змінюватися зі зниженням рівня оптимізму з 88% у жовтні 2022 року до 73%. Зростання песимістичних настроїв відзначено у 19% респондентів, які вважають, що на Україну чекає економічна криза і масовий відтік населення.

Про це свідчать дані опитування КМІС.

Цей тренд простежується в усіх регіонах країни, особливо Сході, де 25% населення поділяють песимістичні погляди. В інших регіонах, незважаючи на збільшення песимізму, більшість зберігає оптимістичний погляд на майбутнє України у складі ЄС.

Незважаючи на зміну настроїв, молодші респонденти віком від 18 до 29 років залишаються трохи песимістичнішими, ніж старші покоління. Проте переважна більшість українців, незалежно від віку, зберігає оптимістичний погляд на майбутнє своєї країни.

Заступник директора КМІС Антон Грушецький зазначив, що збереження високого рівня оптимізму в умовах важких випробувань, через які проходить Україна, є значним чинником. Підтримка оптимістичного бачення майбутнього сприяє єдності суспільства та надає сил для опору агресору.

Грушецький наголосив, що часто суб'єктивне сприйняття подій може сильніше впливати на поведінку суспільства, ніж об'єктивні обставини. Згадуючи події початку 2022 року, він наголосив, що українці вірили у свої сили та можливість впоратися з агресією, що у підсумку підтвердилося виживанням країни та її прагненням до євроінтеграції.

Опитування проведено у грудні 2023 року серед 1200 респондентів у всіх регіонах України, за винятком тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій без українського мобільного зв'язку.

За даними опитування, проведеного Центром Разумкова та фондом "Демократичні ініціативи" наприкінці 2023 року більшість українців (88%) зберігають впевненість у перемозі своєї країни у поточній війні. З них 63% висловлюють цю впевненість однозначно, тоді як лише 5% опитаних мають сумніви щодо можливості перемоги.

Більше половини учасників опитування (58%) вірять, що Україна зможе здобути перемогу у найближчі місяці. До цього сценарію схиляються 6% респондентів, які вважають, що успіх прийде протягом кількох місяців, і 21%, які чекають на перемогу до літа 2024 року. Додаткові 31% респондентів вважають, що перемога прийде за 1-2 роки.

Щодо середньострокової перспективи (3-5 років) до перемоги схиляються 15% опитаних. При цьому прихильники найбільш песимістичного сценарію, які вважають, що перемога не настане за їхнього життя, становлять лише 2,5% від загальної кількості респондентів.

Читайте також:

Масована атака на Україну: жертвами ракетних ударів стали 12 людей, 75 людей поранено - подробиці, фото

Путін зібрався воювати в Україні ще 5 років: що він розповів Сі Цзіньпіну та які подробиці дізналися ЗМІ

Не поспішайте бігти в обмінники: що буде з курсом долара в Україні на Новий рік