Кабмін України ухвалив Національну стратегію доходів до 2023 року з метою навчання громадян жити за рахунок власних ресурсів. Це стосується як бізнесменів, так і найманих робітників, а також контролюючих органів.

Про це розповідає "Forbes".

Основним рішенням для компаній та підприємців стала спрощена система оподаткування (УСН), яка дозволяє сплачувати єдиний податок замість звичайних податків на прибуток, внесків на соціальне страхування та воєнного збору. В даний час цією системою користуються близько 1,7 мільйона платників податків, забезпечуючи стабільні податкові надходження на рівні приблизно 0,9% ВВП у період з 2020 по 2022 рік.

Однак пропозиція допускає можливість використання спрощеної системи оподаткування великим бізнесом, незважаючи на те, що спочатку вона була створена для підтримки малих підприємств.

Реформа УСН, запланована на період з 2025 до 2027 року, передбачає поетапне збільшення ставок єдиного податку для юридичних осіб третьої групи до рівня стандартної ставки податку на прибуток, що дорівнює 18%. Потім компаніям буде заборонено використовувати спрощену систему оподаткування.

Також планується об'єднання другої та третьої груп УСН для фізичних осіб-підприємців, створення диференційованої шкали ставок та впровадження електронних реєстраторів розрахункових операцій. Фермерські господарства фізичних осіб будуть піддані розширенню бази оподаткування.

Крім того, існуюча фіксована ставка прибуткового податку на фізичних осіб у розмірі 18% може бути замінена прогресивною шкалою зі ставками 15% та 20% для осіб із високим доходом. Замість мінімального неоподатковуваного доходу передбачається надання персональної соціальної допомоги, а пільги щодо прибуткового податку будуть переглянуті.

Планується також посилення моніторингу доходів та витрат фізичних осіб шляхом надання контролюючим органам доступу до банківської інформації про рух коштів на їхніх рахунках.

Читайте також:

Видадуть дуже велику суму: українцям, які мають проблеми з доходами, видадуть під 100 тисяч гривень

Ціни на квартирі в Україні: де зараз найдорожче житло і що буде далі

Пенсіонери можуть відсудити у дітей їхні доходи до кінця життя: як це зробив простий літній українець