З 24 грудня в Україні набули чинності зміни у трудовому законодавстві щодо тривалості відпусток. Тепер відпустки можуть бути тривалішими, але без збереження заробітної плати.

Про це пише РБК.

Після воєнного стану роботодавець може надати понад 24 дні відпустки без збереження заробітної плати. Виняток становлять керівні співробітники освітніх установ та науково-педагогічні працівники.

У період воєнного стану роботодавець може відмовити працівникам, залученим до виробництва товарів оборонного призначення, у щорічному та інших відпустках. Також збільшено тривалість відпустки без збереження заробітної плати за сімейними обставинами або іншими причинами з 15 до 30 днів на рік.

У новому законі також встановлені правила для "карантинної" відпустки. Якщо працівнику потрібна самоізоляція під час епідемій чи пандемій, роботодавець може надати відпустку без збереження зарплати без обмеження терміну.

Важливим моментом є можливість співробітника йти у відпустку без збереження заробітної плати в період військового стану або у разі надзвичайних ситуацій. Тривалість таких відпусток визначається угодою між роботодавцем та співробітником, і час перебування у відпустці не враховується у стажі, що дає право на щорічну відпустку.

Громадяни, мобілізовані до Сил оборони після введення військового стану, отримують право на грошову компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки та додаткової відпустки (для батьків дітей з інвалідністю). Заяву на виплату компенсації необхідно подати у встановлений термін.

Нове законодавство також надає право на відпустку без збереження заробітної плати тривалістю 60 днів після звільнення з військової служби після закінчення особливого періоду або демобілізації. Ця відпустка включається до страхового стажу.

Відповідно до нових правил, рішення про перенесення вихідних та робочих днів тепер визначається трудовим та/або колективним договором або за розпорядженням роботодавця, за винятком випадків, передбачених Кодексом законів про працю.

Читайте також:

Суми зростуть як на дріжджах: що буде з пенсіями, зарплатами та соцвиплатами у 2024 році

Виростуть у десятикратному розмірі: як військовим ЗСУ платитимуть зарплати у 2024 році - подробиці

Підвищення зарплат після Нового року: що чекає на українців і як розщедряться роботодавці