В Україні відклали припинення виплат пенсій та іншої соціальної допомоги для переселенців (ВПО), які не пройшли фізичної ідентифікації, воно тепер розпочнеться не раніше 31 березня 2024 року замість січня того ж року.

Відповідне рішення було ухвалено на засіданні Кабміну, повідомляє пресслужба Мінреінтеграції.

Перевірка буде проводитися для тих ВПО, які були включені до списку до 24 лютого 2022 року. Ідентифікація може бути зроблена особисто у відділенні Пенсійного фонду (ПФ) чи Ощадбанку, або віддалено через електронний кабінет ПФ.

Згідно з постановою уряду, виплати пенсій будуть продовжуватись навіть у разі відсутності операцій за рахунком протягом шести місяців поспіль.

Однак, починаючи з 1 січня 2024 року, пенсії не перераховуватимуться на рахунки одержувачів до проходження ними фізичної ідентифікації.

Раніше Кабмін дозволив здійснювати фізичну ідентифікацію через відеозв'язок. Потрібно пред'явити документи, що засвідчують особу, під час відеодзвінка. Також фізичну ідентифікацію прирівнювали авторизація через електронний кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України з використанням віддаленого кваліфікованого електронного підпису Дія.Підпис (Дія ID), а також підтвердження закордонним дипломатичним представництвом України факту проживання за кордоном.

Офлайн фізична ідентифікація є триетапним процесом, повідомляють в Ощадбанку, що включає особисте відвідування пенсіонера або одержувача соціальної допомоги у відділенні з документом, що засвідчує особу, та основною платіжною карткою; одночасне пред'явлення співробітнику банку платіжної картки або основного ЕПП та документа, що засвідчує особу; та виконання операції отримання готівки або перегляду залишку коштів на рахунку через касовий POS-термінал або встановлення/зміну ПІН-коду.

Якщо перевірку не буде пройдено, банк зупинить виплату пенсій, але проходження ідентифікації зніме блокування на отримання коштів, починаючи з наступного місяця.

Читайте також:

Виплати для ВПО, які повернулися до України: що змінюється і до чого треба готуватися. Роз'яснення

Дадуть до 50 тисяч гривень: низка українців отримають одноразову допомогу - як оформити

Одразу виплатять 30 тисяч гривень: українцям розповіли про підвищення зарплатні. Коли це почнеться