Українці, які втратили свої будинки через російську агресію, тепер мають можливість скористатися програмою «єВідновлення», що дозволяє їм придбати новий будинок.

Про це пишуть «ФАКТИ»

Щоб отримати доступ до цієї послуги, фізичним особам необхідно подати до «Дії» заяву з детальним описом знищеного майна. Далі органи місцевого самоврядування розглянуть заяву та визначать суму компенсації, яка буде відображена у житловому сертифікаті, завантаженому у додаток «Дія».

«Щоб скористатися сервісом, необхідно подати заяву до Дії про зруйноване майно. Потім комісія органу місцевого самоврядування опрацює її та визначить розмір компенсації. Сума з'явиться у вас у житловому сертифікаті, який підтягнеться до програми», — повідомляють у «Дії».

Щоб скористатися послугою, користувачам потрібно:

Оновіть програму «Дія» до останньої версії.

У розділі «Відновлення» відкрийте вкладку «Сертифікати на житло».

Забронюйте гроші.

Після резервування коштів користувачі мають отримати підтвердження протягом п'яти робочих днів через програму «Дія».

Надалі фізичні особи мають 30 днів на підписання договору купівлі-продажу нового житлового об'єкта. Неукладення договору у цей термін призведе до необхідності повторного подання заявки на резервування коштів.

За останніми даними Реєстру пошкодженого та знищеного майна, подано 7781 заяву, опрацьовано 3179. На даний момент видано 1 636 сертифікатів на суму 3 006 137 341,06 гривень, загальною площею 119 100 квадратних метрів.

«За даними Реєстру пошкодженого та знищеного майна, на даний момент кількість поданих заяв становить 7 781, з яких опрацьовано 3 179. На даний час сформовано 1636 сертифікатів. Загальна сума – 3 006 137 341,06 грн., площа майна – 119,1 тис. кв. м.», - заявила народна депутатка Олена Шуляк.

Фізичні особи можуть використовувати один сертифікат для придбання одного об'єкта нерухомості або об'єднати кілька сертифікатів. Це може бути будинок, квартира чи інвестиції у майбутню нерухомість.

Якщо вартість обраного житла перевищує суму компенсації, фізичні особи можуть зробити додаткові виплати за рахунок власних коштів.

Після вибору нового будинку необхідно скласти договір купівлі-продажу у нотаріусів, які мають доступ до Реєстру пошкодженого та знищеного майна. Протягом п'яти днів кошти буде переведено продавцеві нерухомості.

Важливим нагадуванням є забезпечення припинення прав власності на знищене майно до резервування коштів на сертифікат. Це потрібно робити до угоди, але тільки після отримання житлового сертифіката.

Припинення права власності можна провести до ЦНАПу або через нотаріуса в органі державного реєстратора.

Читайте також:

Будьте готові залишитися без грошей: як українців обманюють із талонами на газ, бензин та дизель

Будете виглядати на 18 років: знайдено спосіб, який омолодить вас за два тижні

А ось тепер почнуться справжні проблеми: що буде з банківськими картками всіх, хто ігнорує повістки