Міністр оборони України Рустем Умеров оголосив про намір уряду провести облік громадян, які зобов'язані служити в армії та тимчасово проживають за межами країни.

В ході інформаційного телемарафону він наголосив, що Міністерство оборони успішно консолідувало всі існуючі бази даних, що дозволяє точно визначити кількість військовозобов'язаних громадян, які перебувають як на території України, так і за кордоном.

«По-перше, ми хочемо зробити облік цих людей, ми просто закликаємо їх пройти облік. По-друге, так, після обліку ми пропонуємо їм різні опції, що мотивують… Ми запропонуємо рекрутинг, де можна вибрати спеціальність. Після цього людина може бути впевнена, де і з ким буде служити»,— пояснив він. .

«Але, як я сказав, фокус не на тому, як покарати людину, а як зробити це з честю і надати всі можливості, щоб у військовослужбовця було право… Які категорії обмежень будуть введені— це вже колективне рішення . І пропустить чи це Верховна Рада чи ні, залежатиме від голосування», — зазначив міністр.

У контексті поточної ситуації, у листопаді ЗМІ раніше повідомляли про те, що понад 19 740 українців нелегально перетнули кордон у період повномасштабного вторгнення Росії. Крім того, 21 113 людей було затримано під час спроби перетину кордону. Дані про виїзд із країни свідчать, що щодня близько шести тисяч молодих чоловіків призовного віку залишають Україну. Водночас, приблизно 100 осіб щодня отримують відмову у перетині кордону.

Читайте також: