Ключовим фактором, який сприяє продовженню життя, є правильний спосіб життя, вільний від шкідливих звичок, таких як куріння та вживання алкоголю, активний спосіб життя, адекватний сон та, безумовно, збалансоване харчування.

Про це пише Vogue Italia.

Регулярне споживання певних рослинних продуктів може стимулювати процес здорового старіння та надавати сприятливий вплив на загальний стан та довголіття. Фахівець із харчування Карен Каммінгс-Палмер виділила 6 продуктів, які рекомендується включити у щоденне харчування.

Ягоди

"Ягоди, у тому числі й чорниці, займають особливе місце у списку продуктів для підтримки здоров'я протягом тривалого часу", — зазначає фахівець. "Ягоди, насичені вітамінами А, С, К і важливими мінералами, такими як марганець, доброчинно впливають на стан шкіри, кісток, серця і мозку. Вони мають природну насолоду, містять невелику кількість цукру, їх легко знайти та використовувати в кулінарії. Я рекомендую вибирати органічні ягоди, якщо це можливо, заморожувати та додавати їх у свої напої кілька разів на тиждень.

Горіхи та насіння

"Горіхи (такі як мигдаль, фундук, волоські горіхи, кешью, фісташки, макадамія та бразильські горіхи) і насіння (наприклад, гарбузові або соняшникові), збагачені омега-3, клітковиною, кальцієм, магнієм і цинком, являють собою відмінний . Включення їх у раціон сприяє поліпшенню стану шкіри та функціонуванню мозку. Я рекомендую додавати невелику порцію сирих волоських горіхів у свій раціон і прикрашати ними супи, гарніри та салати або обсмажувати з додаванням оливкової олії та щіпки гімалайської солі для створення смачних закусок, які є чудовою альтернативою традиційним снекам.

Листові зелені овочі

"Листові овочі, у тому числі шпинат та капуста, містять цінні антиоксиданти, такі як лютеїн та зеаксантин, які допомагають захищати від ультрафіолетового випромінювання. Але рекомендується їх вживати після теплової обробки», — наголошує експерт із харчування. "Я раджу приділяти увагу тому, щоб половина вашого раціону складали зелені овочі".

Гриби

"Гриби містять цінні антиоксиданти, включаючи ерготіонеїн та глутатіон, які підтримують здоров'я клітин та мозкову активність, а також сприяють здоров'ю печінки", — каже Каммінгс-Палмер. "Їх рекомендується включати до раціону кілька разів на тиждень, наприклад, додаючи портобелло в омлет. Гриби, подібно до людей, можуть синтезувати вітамін D при впливі сонячних променів. Тому витримка грибів у світі на 30 хвилин може бути корисною для здоров'я кісток та шкіри.

Матча

"Матча багата антиоксидантами, включаючи EGCG, який допомагає захищати клітини від пошкоджень. Після травлення організм може краще чинити опір хворобам та ознакам старіння. Я рекомендую вживати одну-дві чашки матчу щодня», – радить фахівець.

Куркума

"Куркума містить куркумін, який має сильні протизапальні та антиоксидантні властивості. Цей природний інгредієнт може підтримувати клітини та полегшувати запальні процеси. Щоб посилити ефект, можна поєднувати куркуму з кокосовою олією та чорним перцем. Куркума також відмінно поєднується з імбиром, корицею та кокосовим молоком у стравах, наприклад, у рагу, або додавати в коктейлі з імбиром та лимоном”, — зазначає Каммінгс-Палмер.

Читайте також:

Про цю небезпеку мало хто знає: які фрукти в жодному разі не можна поєднувати з алкоголем

Можна потрапити до реанімації: які гриби не можна вживати з алкоголем

Детоксикація після новорічного застілля: як у домашніх умовах ефективно очистити організм від алкоголю