З початком війни в Україні вимоги до маркування товарів були тимчасово спрощені, що полегшило ввезення гуманітарної допомоги, але також відчинило двері для різних схем шахрайства. Важливі закони, такі як "Про інформацію для споживачів з харчових продуктів" та "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти", відіграють ключову роль у регулюванні цієї сфери.

Про це пише "РБК-Україна".

Відповідно до закону "Про інформацію для споживачів про харчові продукти", маркування продукції не повинно вводити в оману, і заборонено приписувати товару невластиві особливості чи лікувальні ефекти, якщо це не відповідає дійсності.

На етикетці продукту мають бути вказані: назва продукту, список інгредієнтів із зазначенням допоміжних матеріалів, алергени (виділені окремим кольором), вага або кількість продукту, мінімальний термін придатності, умови зберігання, поживна цінність, місцезнаходження виробника та країна походження. Для напоїв із вмістом етилового спирту понад 1,2% необхідно вказувати інформацію про фактичний вміст спирту. Позначки "з ГМО" та "без ГМО" також є обов'язковими за певних умов.

Маркування обов'язкове для всіх товарів на полицях супермаркетів державною мовою. У разі відсутності маркування споживач має право вимагати інформацію про товар та звертатися до Держпродспоживслужби.

Важливо зазначити, що з 9 березня по 1 грудня 2022 року існували винятки для імпортованих продуктів без українських етикеток, але з ухваленням постанови № 922 цей момент було скасовано.

Продаж товарів без маркування піддається адміністративній відповідальності з передбаченими штрафами як для юридичних осіб, так і для фізичних осіб-підприємців у разі порушення вимог щодо маркування. Розміри штрафів наступні: для юридичних осіб – 30 мінімальних зарплат (201 тис.грн), для ФОП – 20 мінімальних зарплат (134 тис. грн); надання неточної, недостовірної та незрозумілої для споживачів інформації про харчовий продукт: для юридичних осіб – 15 мінімальних зарплат (100,5 тис. грн), для ФОП – 10 мінімальних зарплат (67 тис. грн).

Читайте також:

Хорошого взагалі мало: чиновники вже готують українців до різкого подорожчання продуктів

Навіть реєструватися не потрібно: українцям почали видавати продуктові набори – як отримати

Не викидайте дарма: які продукти можна їсти навіть після закінчення терміну придатності