12 грудня 2023 року зі всіх українських регіонів почали надходити повідомлення про проблеми у різноманітних сферах життя. Справа в тому, що через хакерську атаку стався масштабний збій в Kyivstar. При цьому на врегулювання ситуації фахівцям знадобився не один день. Саме тому довелось запроваджувати тимчасові зміни у виписуванні е-рецептів.

І ось стало відомо, що завдяки відновленню СМС-інформування мобільного оператора "Київстар", від 26 грудня 2023 року надсилання СМС для е-рецептів буде здійснюватися у звичному режимі.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства охорони здоров’я.

"Надсилання SMS-повідомлень для відпустки е-рецептів відновлено. Пацієнти, як і раніше, зможуть отримати необхідні рецептурні ліки, вказавши номер рецепту та код його погашення - ця інформація надходить їм на телефон", - йдеться в повідомленні МОЗ.

Зазначимо, що на період відновлення мобільного звʼязку в Електронну систему охорони здоров'я (ЕСОЗ) тимчасово вносили зміни щодо формування електронного рецепта. Так, сповіщення із номером та кодом рецепта не надходили пацієнтам усіх операторів мобільного звʼязку. Натомість інформаційна довідка містила код погашення, який потрібен для відпуску ліків фармацевтом у аптеці.

Для погашення е-рецептів, створених у період з 15 грудня по 25 грудня 2023 року включно, пацієнт може використовувати код, зазначений в інформаційній довідці до рецепту. Додаткові дії від медичних працівників не потрібні.

Як відомо, погасити електронний рецепт можна в аптеці, яка працює з електронною системою охорони здоровʼя. Знайти відповідну аптеку можна, скориставшись дашбордом «Електронна карта місць відпуску лікарських засобів за еРецептом».

Нагадаємо, в Україні збільшили термін дії електронних рецептів на рецептурні ліки, які пацієнт купує за власний кошт, з 30 до 90 календарних днів.

Читайте також:

І жодних ліків: названо 8 найпростіших продуктів, які допомагають зупинити випадання волосся

Подорожчання ліків в Україні: вже не кожен може собі дозволити деякі препарати

Українці зможуть отримати безкоштовні ліки, продукти та навіть корми для тварин. Куди звертатися