Корупція в Україні – одна із проблем для вступу нашої країни до ЄС. Саме тому в Україні влада прагне створювати дієві інструменти, які протидіятимуть отриманню нелегальних доходів та відмиванню грошей. Так, в Україні з’явився банківський фінансовий моніторинг.

І справді, ось уже більше року в Україні діє оновлений закон про фінансовий моніторинг, який регулює правила ідентифікації клієнтів, розмір перекладів, які привертають увагу держави, осіб, які мають звітувати про підозрілі фінансові операції.

Це означає, що кожен українець під наглядом " завжди за будь-якої фінансової операції, незалежно від суми транзакції та типу рахунку.

При цьому система фінансового моніторингу працює автоматично, тому в Україні банки без попередження можуть блокувати рахунки фізосіб у разі виявлення підозрілих фінансових операцій.

Зазначається, що всі українські банки можуть проводити блокування рахунків через порушення правил фінансового моніторингу, і навіть у разі, якщо клієнт не усвідомлював порушення, банк автоматично проводить перевірку транзакцій, визначаючи їх як "ризиковані".

Банки, які порушують правила фінансового моніторингу, підлягають штрафам, що призводить до їхнього зобов'язання систематично перевіряти транзакції.

Причинами блокування карт може бути навіть обмін криптовалюти та отримання коштів з рахунку, який раніше використовував шахраї. Банки також можуть блокувати будь-яку "нетипову" операцію, таку як великі готівкові зняття. Особливо велика увага приділяється операціям, пов'язаним із політично значущими особами.

Карту можуть заблокувати за неоновлені чи неправдиві дані, а також за наявності арешту виконавчою службою або невідповідності походження коштів фізичної особи. Важливо звертати увагу на такі аспекти блокування:

Зняття великої суми готівки у регіоні, де клієнт зазвичай немає;

Вчинення великих онлайн-покупок, особливо вночі;

Отримання та виведення готівки з картки великою сумою;

Операції з криптовалютою чи іншими віртуальними активами на суму понад 30 тисяч гривень;

Транзакції на суму 400 тис. гривень та більше.

Читайте також:

Цього ще не вистачало: банкіри попередили про те, що чекає на Україну наступного року

Встигніть отримати до 31 січня: ПриватБанк роздає клієнтам подарунки

Лише до весни: Ощадбанк розповів, що буде з усіма його банківськими картками

Мільйони українців цього чекали: тепер пенсії можна буде отримувати не лише у державних банках