Ніхто не заперечуватиме, що у 2022 році, на тлі запеклих боїв за Бахмут,засновник і керівник приватної військової компанії "Вагнер" Євген Пригожин перетворився на одну з наймедійніших російських фігур. Так, операції Пригожина тісно пов'язані з Міністерством оборони Росії і ГРУ. Навіть Путін не приховував, що він дуже пишається успіхами ПВК на війні з Україною. І тількидавній соратник президента Росії Володимира Путіна та його права рука Микола Патрушев дуже обережно ставився до цієї людини.

Так, Патрушев ще в 2022 році попереджав президента РФ Володимира Путіна про надто великий вплив глави "Вагнера" у суспільстві. Він був переконаний, що це є загрозою для Кремля. Однак Путін ігнорував усі застереження, спостерігаючи за успіхами ПВК на передовій.

Якщо вірити американській розвідці, то ще влітку 2022 року друга за впливовістю людина в РФ - голова ради нацбезпеки країни Микола Патрушев пропонував Путіну вбити Пригожина, але той про це і чути не хотів .

Все змінилося 23 червня 2023 року, коли Євген Пригожин заявив про удар російських військ по бійцях ПВК "Вагнер" і закликав до заколоту назвавши його "маршем справедливості". Саме тоді Патрушев побачив можливість усунути керівника "Вагнера".

Ще б пак, багато хто вважає, що після вбивства Пригожина Патрушев дуже сильно зміцнив свої позиції в Кремлі, оскільки вже давно ходять чутки, що саме син Патрушев готується наступником Путіна.

Як пише WSJ, коли 23 червня Пригожин почав свій марш на Москву, Патрушев вже не розраховував на Путіна. Відразу після маршу на Москву, той наказав своїм помічникам розробити план вбивства вже екс-вотажка ПВК "Вагнер". План готували протягом 2 місяців, а Путіну показали наприкінці для галочки. Ну а той наче мовчки погодився. Про це йдеться у матеріалі The Wall Street Journal від 22 грудня.

23 серпня ватажок Вагнера чекав в аеропорту Шереметьєво, доки його літак перевірять та підготують до вильоту. У цей час, стверджують співрозмовники WSJ у західних спецслужбах, під крило заклали невелику бомбу. Вже через півгодини після зльоту вона вибухнула — всі десять людей на борту загинули, зокрема соратник-терорист Пригожина Дмитро Уткін.

Нагадаємо, в росЗМІ інформували, що Євген Пригожин перед заколотом планував виступ у Держдумі РФ, щоб повернути прихильність президента Володимира Путіна. Голова ПВК "Вагнер" звернувся по дозвіл виступити з трибуни, але отримав відмову.

Читайте також:

Тепер Путін точно закашлюється: ЗСУ зуміли збити за один день відразу три російські винищувачі-бомбардувальники Су-34

У НАТО вже розповіли про останні судоми Путіна: тепер він Україну втратив назавжди

Штаб Путіна на його ж "виборах" очолив актор, що спився, від якого зреклася навіть його дочка

Колишній полковник російської розвідки готовий здати Путіна: розповість і про вторгнення в Україну, і про дітей, і про розстріли