Нещодавно Кабінет Міністрів України вніс зміни до розподілу допомоги у розміщенні внутрішньо переміщених осіб (ВПО), які повертаються з-за кордону, повідомили у Мінсоцполітики.

Про це пишуть «dengi»

Ключові модифікації включають:

Період подання заявок для ВПО (внутрішньо переміщених осіб).

Наразі ВПО можуть подати заявку на виплати через 15 робочих днів після повернення в Україну. Це сприяє швидшому початку процесу надання допомоги.

Продовження допомоги українцям, що повернулися.

Особи, які повернулися після 1 серпня 2023 року та втратили виплати через перебування за кордоном понад 30 днів, мають право подати заявку на грошову допомогу протягом того ж таки 15-денного періоду. Ця допомога буде призначена строком на 6 місяців за особистою заявою.

Додаткова допомога при вимушеній евакуації.

ВПО, які після 1 серпня 2023 року були змушені знову залишити свої будинки через примусову евакуацію (у тому числі внаслідок таких подій, як вибух окупантами Каховської ГЕС), можуть отримати додаткову допомогу ще на 6 місяців.

При цьому у випадках, коли особа раніше відмовилася від виплати, допомога на проживання буде переназначена, якщо:

Після припинення виплати їх будинок було зруйновано або пошкоджено.

Після припинення виплати територію було знову внесено з 1 грудня 2023 року до переліку територій, затвердженого Міністерством реінтеграції.

Ця ініціатива ґрунтується на проекті постанови Міністерства соціальної політики, в якій основна увага приділяється поширенню оплати проживання на окремі категорії вимушених переселенців.

Метою змін є оптимізація процесу, надання підтримки тим, хто повертається після тривалого перебування за кордоном, а також пропонувати додаткову допомогу тим, хто стикається з обставинами вимушеної евакуації.

Читайте також:

Справжня панська страва: рецепт скумбрії в беконі, запеченій із гірчицею та зеленню

Все дуже просто: як без проблем відмити сковорідку з антипригарним покриттям

Ви можете залишитися без машини: що в жодному разі не можна робити з автомобілем взимку