Національний банк України представив особливий набір колекційних монет, присвячених всесвітньо відомій різдвяній пісні "Щедрик" та її популярної американської версії "Carol of the Bells". Цей набір із трьох срібних монет називається "Щедрик – колядка дзвонів".

Національний банк України представив унікальний набір із трьох срібних монет з різдвяною тематикою

На лицьовій стороні центральної монети зображено вертеп - традиційне різдвяне ясла з немовлям Ісусом та Дівою Марією.

Над вертепом сяє яскрава вифлеємська зірка. На двох інших монетах можна побачити композиції з ангелами, що символізують радість Різдва, благословення Боже та захист. Також на цих монетах вигравірувано рядки з пісень "Щедрик" та "Колядка дзвонів" українською та англійською мовами.

На звороті центральної монети - стилізоване зображення історичного виступу хору з "Щедриком" у знаменитому Карнегі-холі у Нью-Йорку. Поруч видно силует ластівки – головної героїні цієї колядки. На інших монетах – стилізовані прапори України та США, панорами Києва та Нью-Йорка. Також там присутні золотаві візерунки з дзвіночками, що символізують радісний передзвін різдвяної пісні.

В оформленні монет використано тамподрук, локальну позолоту та вставки з виробних каменів. Кожна монета має номінал у 10 гривень. Наклад всього набору обмежений 5000 екземплярами.

Таким чином, ці ювілейні монети відображають нерозривний зв'язок української та американської культур через всесвітньо популярну різдвяну пісню "Щедрик". Вони стануть чудовим подарунком для поціновувачів нумізматики та шанувальників цієї колядки.

Читайте також: