Стало відомо, що колишній інструктор ПВК "Вагнер" і один із командирів підконтрольного Міноборони Росії ПВК "Редут" Ігор Саліков нібито заявив, що передав МКС інформацію про військові злочини Росії в Україні.

Про це повідомляють видання EenVandaag і проект Gulagu.net.

Колишній полковник російської армії стверджує, що був свідком "звірів проти мирного населення", а також викрадення українських дітей. За його словами, за останнім, зокрема, стояла ФСБ.

"Я бачив, як люди зі спецслужб вивозили велику кількість дітей без батьків через кордон до Білорусі", – цитує колишнього військового нідерландське видання.

Як зазначає EenVandaag, у своїй заяві до Міжнародний кримінальний суд Саліков написав, що накази, які отримували проросійські сепаратисти, які воювали на сході України, надходили безпосередньо з Міноборони РФ, а іноді з адміністрації президента Володимира Путіна.

Також 60-річний полковник російської розвідки Ігор Саліков розповідає про свою причетність до анексії Криму та діяльність "ДНР", зокрема фальсифікації на так званому референдумі. Він вважає, що російські війська тоді переконали вторгнутися в Україну "за допомогою брехні".

Журналістам EenVandaag Саліков повідомив, що, будучи в російській армії, відмовився виконувати наказ про страту кількох цивільних, через що потрапив під військовий трибунал і був змушений тікати з Росії.

За словами Салікова, він зміг виїхати з Росії в червні 2022 року разом із сім'єю і на якийсь час оселитися на Кіпрі, де їх нібито переслідували. Зрештою, росіянин через Сербію та інші країни виїхав до Нідерландів і в понеділок, 18 грудня, приземлився в аеропорту Схіпхол, після чого заявив про бажання давати свідчення в Міжнародному кримінальному суді.

Читайте також:

Машина лежала на даху: з'явилися подробиці аварії, в яку потрапив лідер гурту "Антитіла" Тарас Тополя

Несподівано: Буданов розповів, скільки, насправді, готова воювати Росія

Голова ГУР Кирило Буданов вважає, що рано говорити про вбивство ватажка ППК "Вагнер" Євгенія Пригожина