Усі знають, що податки для гаманця зовсім неприємні, проте саме завдяки податкам держава може формувати бюджет, планувати реформи та розвивати економіку країни.

Один із податків про який знають усі українці – податок на майно, це плата державі за володіння нерухомими об'єктами. Купили квартиру, оформили її на себе - тепер ви власник і маєте нерухомість. За право володіти нею треба платити. Більше об'єктів власності – більше податкових зобов'язань.

А ще треба платити за зайві квадратні метри. Так, люди, які володіють квартирою, площа якої перевищує 60 квадратних метрів, або будинком із площею понад 120 квадратних метрів повинні щороку сплачувати "податок на нерухомість".

2024 року потрібно буде розрахуватися з державою за 2023 рік до 1 липня. Для цього необхідно буде отримати квитанцію та протягом 60 днів здійснити переказ на державний рахунок. Якщо людина не отримає такої квитанції, необхідно самостійно звернутись до податкової служби.

Нагадаємо, що ставку цього податку розраховує місцева влада, яка враховує тип приміщення та його розташування.

Розмір податку обчислюється від відсотка мінімальної зарплати у звітному році, який не може перевищувати 1,5% за квадратний метр.

Необхідно врахувати, що податок нараховується лише надмірні квадратні метри. Наприклад, якщо людина володіє домом на 125 квадратних метрів, то платитиме вона всього за 5.

Дізнатись точний розмір податку на конкретне житло можна в особистому кабінеті на сайті податкової. Для цього необхідно користуватися наявним там спеціальним калькулятором.

Якщо 2024 року податок за минулий рік становитиме 1,5% від мінімальної зарплати – 6 700 гривень. За кожен додатковий квадратний метр доведеться сплачувати 100,5 грн.

Від податку звільняються фізичні особи, які мають нерухомість:

  • розташовану на території, де ведуться чи велися активні бойові дії;
  • розташовану на території, яка перебуває в окупації або тимчасово окупована Росією;
  • непридатний для проживання у зв'язку із війною.

Важливо! Запізнення з оплатою на 30 днів автоматично збільшить податок на 10%, а більш ніж на місяць – на 20%.

Читайте також:

Будьте готові: скільки мають платити ФОП у 2024 році. Названо суми податків

Податок для перукарів, кур'єрів та таксистів: у Раді розповіли нові подробиці

Платитимемо податки по-новому: українцям пояснили, що на них чекає в майбутньому