Святвечір - це переддень Різдва Христового, який відзначається в ніч із 24 на 25 грудня. Цього дня православні християни дотримуються суворого посту та готуються до святкування головного християнського свята.

Детальніше про те, коли відзначатимемо Різдвяний Святвечір за новим календарем і що потрібно знати, читайте в нашому матеріалі.

Традиції Святвечора

На Святвечір прийнято збиратися у сімейному колі на святкову трапезу. Господині готують 12 пісних страв, які символізують 12 апостолів. Основною стравою на святковому столі є кутя – страва з пшениці, меду та горіхів.

Перед трапезою прийнято запалювати свічки та читати молитви. Вечірню службу в Святвечір називають "Віфлеємською". Вона присвячена народженню Ісуса Христа.

Звичаї Святвечора

У Святвечір існує безліч звичаїв та прикмет. Наприклад, вважається, що цього дня можна побачити свою долю. Для цього потрібно лягти спати із запаленою свічкою, і якщо свічка згасне, то це погана прикмета.

Ще один звичай Святвечора - залишати на столі частування для бездомних та голодних. Вважається, що якщо у цей день нагодувати того, хто потребує, то весь рік буде вдалим.

Святвечір у 2023 році

У 2023 році Святвечір відзначається 24 грудня. Цього дня Різдво Христове святкують християни західного та східного обрядів.

Зміна дати святкування Святвечора

2023 року дата святкування Святвечора змінилася у зв'язку з переходом Православної церкви України (ПЦУ) на новоюліанський календар. Згідно з новим календарем, усі неперехідні православні свята відзначаються на 13 днів раніше.

Читайте також:

Вихідні дні на Новий рік та Різдво: чи будуть вони і що потрібно знати

Як правильно загадати бажання на Різдво, щоб воно обов'язково збулося

Дати зимових свят за новим календарем: коли відзначаємо Святого Миколая, Різдво та Хрещення