Ніхто не заперечуватиме, що ті чи інші традиції виникають не на порожньому місці. Зазвичай вони мають логічні практичні пояснення.

Так, наприклад, прізвище супроводжує кожну людину з народження, вона значиться в документах і допомагає зрозуміти, що йдеться саме про конкретну людину. При цьому зміна прізвища може легко підкинути проблем і обнулити статус людини в певних колах. А може й навпаки.

В українському суспільстві законом не регламентується, хто з подружжя має змінювати прізвище після шлюбу, проте найчастіше це робить жінка. Вважається, що якщо жінка бере прізвище партнера, то воно дбайливе та емоційне, яке стосунками дорожить значно більше, ніж кар'єрою. Крім того, у православ'ї загальне прізвище символізує духовну єдність.

Проте ще кілька століть тому існувала інша практика, коли чоловік міг прийняти прізвище своєї дружини. Ця ситуація відбувалася, наприклад, якщо чоловік переїжджав до сім'ї своєї дружини та поселявся у їхньому будинку, адже не мав власного сімейного маєтку.

Саме так виникло поширене українське прізвище "Приймак". Згодом, під час перепису населення, ці прізвиська стали використовуватися як офіційні, що фіксувалися в офіційних документах. Коли в сім'ї, де чоловік прийняв прізвище дружини, народжувалися діти, це прізвище автоматично передавалося їм. У документах діти відзначалися як "діти приймального" або "Приймання".

Важливо зауважити, що в українському суспільстві завжди діяла патріархальна модель, і це був єдиний випадок, коли чоловік міг прийняти прізвище своєї дружини, а навпаки, коли дружина брала ім'я чоловіка.

Читайте також:

Прикмети, які перевірені роками: що не можна робити з грошима, щоб не спричинити бідність

Насправді ви притягуєте злидні: де в квартирі не можна зберігати гроші. Ці прикмети точно працюють

Біда постукає до будинку дуже несподівано: коли в жодному разі не можна стригти нігті. Запам'ятайте ці прикмети

Шойгу боїться доповісти Путіну: вантажний потяг росіян із технікою та паливом злетів у повітря. Що відомо